A sebészet gyakorlati oktatásában és a kutatásban tölt be fontos szerepet a Semmelweis Egyetem Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézetének új, Herceghalmon kialakított „George Berci” Sebészeti Gyakorló és Kutató Laboratóriuma. A hivatalos átadó ünnepségen dr. Cserháti Zoltán, az Emberi Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője azt hangsúlyozta: nemcsak az egyetem, de az egész magyar egészségügy számára jelentős esemény az új intézmény átadása. „Ez egy olyan gyakorlatközpontú centrum, amelynek léte régóta hiányzik. Az elméleti oktatás világhírű, a gyakorlati készségeket viszont az ilyen és ehhez hasonló centrumok nélkül nagyon nehéz elsajátítani” – mondta dr. Cserháti Zoltán. Hozzátette: remélik, hogy az új intézmény hozzájárul ahhoz, hogy a megfelelő szakmai muníciót itthon is meg tudják szerezni a szakorvosjelöltek, szakorvosok, s így többen döntenek az itthon maradás mellett.

Dr. Szél Ágoston rektor a gyakorlati képzés fontosságára hívta fel a figyelmet a megnyitón. Úgy fogalmazott: a központ átadása igen fontos nyitánya az orvosképzésben végbemenő szemléletváltásnak. Az orvostanhallgatóknak jó kommunikációs készséggel, biztos elméleti tudással kell rendelkezniük, de a legfontosabb, hogy ne féljenek, ha el kell látniuk egy beteget.

Dr. Karádi István, a SE Általános Orvostudományi Kar dékánja arra emlékeztetett, hogy az egyetem két lépcsőben élesztette újra a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézetet. A régi intézet mintegy harminc éve szűnt meg, most az újjáélesztés második lépcsőjének lehetünk tanúi; a herceghalmi központ elsősorban a posztgraduális képzésben résztvevőknek ad gyakorlati lehetőséget.

Dr. Wéber György, a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatal sebészek egy része talán ebben az új központban fogja elvégezni élete első operációját. A herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet területén létrehozott laboratóriumban nagyállat-műtétek is végezhetők, amelyekhez a legmodernebb laparoszkópos eszközök állnak rendelkezésre. Az új létesítmény az állatorvostan-hallgatók számára is gyakorlati lehetőséget biztosít, emellett alkalmas tudományos kutatásra is; lehetőséget ad a sebészeti beavatkozásokhoz szükséges eszközök kifejlesztésére és ezek preklinikai vizsgálatára. A laboratórium, valamint az ennek helyet biztosító herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet között szoros együttműködés kezdődik, igényes hátteret biztosítva a sebészeti jellegű kísérleti kutatások elvégzéséhez, amelyek révén egy európai szintű innovatív oktató-kutató központ jöhet létre.

Az avatóünnepségen jelen volt a labor névadója, a magyar származású dr. George Berci is, aki számos orvosi műszer megalkotója, az endoszkópos minikamera létrehozója és első alkalmazója. A 91 éves, Amerikában élő, világhírű sebészprofesszor 1956-ban emigrált, először Ausztráliába ment Rockefeller-ösztöndíjjal, majd onnan az USA-ba. Kapcsolata Magyarországgal sosem szakadt meg, kiemelkedő szerepet játszott a laparoszkópia hazai elterjesztésében, például ő tanította be itthon az epehólyag laparoszkópos műtéti eltávolítását. Dr. George Berci idén díszdoktori címet kapott a Semmelweis Egyetemen.
A herceghalmi ünnepségen dr. Szél Ágoston rektor a „Pro Universitate”-díj ezüst fokozatát adta át Sybill Storznak, a laboratórium eszközeit biztosító Storz cég tulajdonosának. DP

Fotók: D. Kiss Balázs

Galéria

1kép