Dr. Szél Ágoston – ahogyan ünnepi beszédében is hangsúlyozta – kiemelten fontosnak tartja a PhD képzést, mivel ez az egyik legfontosabb eleme a kutatói és az oktatói utánpótlás biztosításának. Hozzátette: a doktoranduszok, miközben a fokozatuk megszerzésén dolgoztak, a publikációikkal és a kongresszusi szerepléseikkel növelték az egyetem tudományos eredményeinek számát és az intézmény hírnevét.
Emlékeztetett arra, hogy a Semmelweis Egyetem a tudományos eredményeinek köszönhetően nyerte el korábban a kutató-elitegyetemi címet, amelynek megtartására véleménye szerint jó eséllyel pályázik.

A rektor a PhD-fokozatot egy útlevélhez hasonlította, és arra hívta fel a doktoranduszok figyelmét, hogy ennek birtokában posztdoktori állásokat pályázhatnak meg, önálló kutatási pályázatokat adhatnak be és elérkeztek az önálló kutatói élet kapujába. Különösen becsüljék meg ezt, ahogyan mi is megbecsüljük, mert azt várjuk, Önök ezzel az útlevéllel még nagyobbra fognak törni és nem állnak meg itt a tudományos munkájukban – mondta a fiatal doktoroknak.

Idén 106 jelölt fejezte be a doktori munkáját, 87-en summa cum laude, 18-an cum laude, egy fő pedig rite minősítéssel. Az ünnepi szenátusi ülés első pontja a PhD-fokozatú doktorok avatása volt, akik esküt tettek arra, hogy hivatásukat minden szempontból méltó módon fogják gyakorolni. Az eskütétel után dr. Szél Ágoston rektor és dr. Rácz Károly, a Doktori Tanács elnöke kézfogásukkal doktortársaikká fogadták a doktoranduszokat.

Dr. Rácz Károly beszédét azzal kezdte, hogy az ünnep, a jogos öröm és a büszkeség tanúi, illetve részesei azok, akik részt vesznek a fiatal doktorok avatásán. Kiemelte: a pillanatnyi tudás relatív, a tudást az egész élet adja meg.
Legyenek büszkék arra, hogy a Semmelweis Egyetemen, kutató-elitegyetem címmel kitüntetett öt hazai egyetem egyikén avatták Önöket, és gyarapítsák a megszerzett tudást. Merítsenek erőt a nagy elődök sikereiből és helytállásukból, mert a hagyományok tisztelete nélkül a jelenünk és a jövőnk gyökértelen. Nem lehet a jövőt a múlt ismerete nélkül építeni – mondta a fiatal doktoroknak.

Útravalóként Eötvös Lóránd ma is aktuális szavait idézte: „Csak az az igazi tudomány, amely világra szól; s ezért ha igazi tudósok és – amint kell – jó magyarok akarunk lenni, úgy a tudomány zászlaját olyan magasra kell emelnünk, hogy azt határainkon túl is meglássák, és megadhassák neki az illő tiszteletet”.

Ennek kapcsán kitért arra: a tudomány hazai művelőinek a sikereit is nemzetközi szinten mérik, míg a tudás és a kutatás feltételei, a kutatók anyagi és erkölcsi megbecsülése jóval rosszabb attól, mint ami a színvonal alapján elvárható lenne. Felmerülhet a kérdés, hogy a fiatal kutató  Magyarországon maradjon-e. Álláspontja szerint egy-két külföldön eltöltött év hasznos, de ha valaki úgy dönt, nem jön haza, az nagyon nagy veszteség. „A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma. Nem termékeny lapály, hegyek, ásványok, éghajlat (…) teszik a közerőt, hanem az ész, mely azokat józanon használni tudja. Igazibb súly s erő az emberi agyvelőnél nincs. Ennek több vagy kevesebb volta a nemzetnek több vagy kevesebb szerencséje” – idézte magyarázatként Széchenyi Istvánt.

A Dies Academicuson idén tizedik alkalommal adták át „Kiváló PhD-oktató” elismeréseket. A kitüntetést olyan oktatók kapják, akik a doktori képzés területén kiemelkedő munkát végeztek. 2012-ben dr. Falus András, dr. Sipos Kornél és dr. Szalay Ferenc egyetemi tanárok vehették át az elismerést.
Dr. Szalay Ferenc a kitüntetés átvételekor annyit mondott, hogy reméli, a külföldön dolgozó tanítványai megtalálják az utat hazafelé és itthon is sikerrel folytatják majd a munkájukat.

Az ünnepségen átadták a címzetes egyetemi tanári, címzetes egyetemi docensi és mesteroktatói címeket olyan kiemelkedő személyeknek, akik hosszabb idő óta részt vesznek az oktatómunkában.
Címzetes egyetemi tanári címet kapott dr. Kiss Róbert Gábor és dr. Járai Zoltán. Címzetes egyetemi docensi címet kapott dr. Erőss Lóránd, dr. Kovács László és dr. Nyolczas Noémi. Mesteroktatói címet kapott dr. Németh Zsófia és Herczeg Iván.

A Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának ifjabb dr. Farkas Zsolt emlékére létrehozott „Veritas et Virtus” Alapítványa 35 éven aluli PhD-hallgatókat, illetve predoktorokat támogat azzal a pályázattal, amelynek keretében az egyetem Doktori Iskolájában végzett tudományos munkájukat mutathatják be. Idén a megosztott első díjat Csépányi-Kömi Roland, Futosi Krisztina és Papp Diána vehette át.

Az ünnepségen átadták továbbá a Baráti Kör Doktorandusz Kiválósági Díjat. A Semmelweis Egyetem közel félezer aktív tagot számláló Baráti Körének egyik kiemelt célja, hogy anyagi eszközökkel is segítse az egyetemen tanuló tehetséges fiatalok szellemi és lelki nevelését, fizikai edzettségét, a kiemelkedő teljesítmények elérését. A 100-100 ezer forint értékű díjat ebben az évben György Bence és Tóth Balázs nyerte el.

Ugyancsak a Dies Academicus keretében osztották ki a Dr. Genersich Antal Alapítvány díjait.

Az ünnepségen részt vett dr. Csépe Valéria, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese, dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes, és dr. Szabó Sándor, a Magyar Gyógyszerészi Kamara tiszteletbeli elnöke is.

T-Sz.Sz.

Videó: SzZs