28 évesen döntött úgy, hogy válogatott játékosi pályafutását az edzőségre cseréli, s ma minden idők legsikeresebb magyar kézilabda edzőjeként tartják számon. Mocsai Lajos, a Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) docense alig 28 éves volt, mikor megnyerte a Bajnokcsapatok Európa olimKupáját (BEK) a Vasas női csapatával, majd néhány évvel később már világbajnoki ezüstéremig jutott a férfiválogatottal. Legutóbbi eredménye a londoni olimpián elért 4. helyezés a férfiválogatottal. Eddig összesen négy olimpián, valamint tizenegy Európa- és világbajnokságon vett részt csapataival, a férfi és a női szakág legjobb eredményei hozzá kötődnek.

Mocsai Lajos 1978 óta dolgozik a TF-en, a diploma megszerzését követően tanársegédként az intézményben maradt, volt a Kari Tanács tagja, majd menedzserigazgató is dékánhelyettesi beosztásban. „A munka mellett mindig megtartottam a tanítást, mert tanítva tanul legjobban az ember” – vallja.

Mocsai Lajos eddig összesen tizenhat évig volt szövetségi kapitány, előtte tíz évig pedig a Bundesligában dolgozott, ahol saját bevallása szerint nagy tapasztalatot szerzett sportdiplomáciából, s megismerte az ottani sportkultúrát. „Harminc éve küzdök a kézilabdasportban csapataimmal a világ élvonalában, 23 országban oktatattam a kézilabdát. A világversenyeken való részvétel, a világ elitjével való napi küzdelem olyan kiélezett helyzet, amivel az élet más területein nem nagyon találkozunk. Az emberek csak a végkifejletet látják, s talán csak sejtik, hogy milyen erő, küzdelem, munka, felkészülés van a teljesítmény mögött” – mondja Mocsai Lajos, hozzátéve, hogy mindebből egy olyan, sportvezetésen túlmutató vezetői tapasztalat fejlődött ki, amire nagy az érdeklődés mostanában, s ami kiterjed a csapatépítésre, a személyiségfejlesztésre, a tehetséggondozásra, a kudarc utáni menedzsmentre éppúgy, mint például a szervezeti működtetésre.

Mocsai Lajos hatvan vezető hazai vállalatnál tart vezetéselméleti képzéseket, s mostantól – docensi feladatain túl – rektori tanácsadóként segíti a TF munkáját is. Dr. Szél Ágoston rektor október 1-től adott tanácsadói megbízást, mivel így bizonyos döntésekben olyan nagy tapasztalatú sportembertől kaphat segítséget, aki több mint három évtizede a TF-en dolgozik.

Mocsai Lajos úgy fogalmazott: nagy megtiszteltetés számára a feladat, hiszen a TF a szívügye, mély, morális elkötelezettsége van az intézmény felé. A TF-el kapcsolatban fontosnak nevezte a diplomás edzőképzés újraindítását, a magas szintű személyi állomány fejlesztést, a közösségként való együttdolgozást, a sporttudomány elméletének és a gyakorlatnak az ötvözését, a morális és erkölcsi tartást. „Minden szervezetnél – hasonlóképp a jéghegyekhez – a víz alatti rész a legfontosabb, az ami a morális és erkölcsi tartást adja” – fogalmazott.

A TF-nek mindezek mellett az egyetemen belül rendkívül fontos szerepe kell, hogy legyen a prevenció, az életmód, az életvitel, az életminőség javítása terén, egyebek mellett azért is, mert ma már egyértelmű, hogy a fizikai sportteljesítmény szorosan összefügg a szellemi tevékenység minőségével, a „szellemi állóképességgel” – tette hozzá.

 

Fotó: mti.hu