A prevenció fontosságáról beszélt dr. Szél Ágoston rektor és dr. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a Látás Világnapja alkalmából a Semmelweis Egyetemen tartott rendezvényen.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy világszerte 39 millió vak ember él és további 245 millió gyengén látó. Magyarországon évente több mint hatezerrel nő a vak emberek száma, akiknek a 70-80 százaléka szűréssel megmenthető lenne – közölte. Véleménye szerint az embereknek jobban oda kellene figyelniük egymásra és családtagjainkra, például az idős emberek látását évente ellenőriztetni kellene.
Felhívta a figyelmet arra, hogy az állami finanszírozás idei átalakításának eredményeként a szemfenéki meszesedésben szenvedő betegcsoportból két és félszer több jut ellátáshoz, mint korábban.

Dr. Szél Ágoston hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem kiemelten fontosnak tartja a prevenciót, de sajnos – ahogyan ez más betegségeknél is megfigyelhető – a látásproblémákkal sem fordul időben orvoshoz az emberek jelentős része. A sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a megelőzés fontosságára az egyetem hallgatóinak figyelmét is felhívják, hiszen önálló tantárgyként beépült a képzésbe a prevenció. A Semmelweis Egyetemen 2012 a prevenció éve, ennek jegyében több rendezvényt is tart az intézmény.

Dr. Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője kiemelte: a látás világnapja arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a vakság megelőzhető és Magyarország zászlóvivő ebben.

Dr. Németh János a Szemészeti klinika vezetője, a Magyar Szemorvostársaság elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a felmérések szerint a vakság elsősorban az egyre idősödő társadalom problémája, hiszen a makula degeneráció jellemzően ennek a generációnak a betegsége. Ezen kívül a nem megfelelő megelőzés miatt a cukorbetegség, a rövidlátás szövődményeként illetve, zöldhályog miatt következik be.
Álláspontja szerint a megelőzésben az egyik legfontosabb üzenet az, hogy a dohányzás vakságot okoz, mert ez komoly visszatartó tényező lehet. A szemészeti szakma ezért azt javasolja, hogy Magyarországon is kerüljön rá a cigarettás dobozokra ez az információ – tette hozzá.

A tájékoztatón az államtitkár bejelentette azt is, hogy reklámkampányt indítanak a szemvizsgálatok népszerűsítéséért. A hirdetésekben ismert színművészek hívják fel a lakosság figyelmét az évenkénti szűrővizsgálatok fontosságára.
A világnap alkalmából a Szemészeti Klinika és a Magyar Szemorvostársaság ünnepi ülést tartott.

T-Sz.Sz.