Fogyatékos emberek – Társadalmi helyzetek címmel közös szimpóziumot szervezett a Semmelweis Egyetem és az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontja. A rendezvény megnyitóján dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora a fogyatékkal élők tiszteletére hívta fel a figyelmet egy kínai mesét hozva példaként. A történet szerint egy vízhordó egyik cserépedénye megrepedt, de ő ezután is abban hordta haza a vizet – bár annak fele az úton elszivárgott. A cserépedény évek múlva megszólította a vízhordót, és elmondta neki, mennyire szégyellte magát, hogy a vizet kiengedte, de a válasz az volt: az út mentén virágokat ültettem, és mert meglocsoltad őket, most otthonom díszíthetem velük. Nincs okod szégyenkezni – ahogy nincs okuk szégyenkezni a fogyatékkal élőknek sem, akiknek éppen emiatt különleges kvalitásaik alakulhatnak ki, többet, mást tudhatnak, mint a többiek.

A szimpózium résztvevőit Horváth Balázs, a Semmelweis Egyetem fogyatékosügyi koordinátora és Laki Ildikó, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója köszöntötte. A konferencia szervezői kiemelték: Fontos és eredményes az együttműködés az egyetem és az MTA között, különösen a kommunikációt és az adatok feldolgozását illetően. „Az akadémia számára fontos, hogyan lehet segíteni a Magyarországon a felsőoktatásban tanuló, fogyatékkal élő hallgatókat. Amikor jogszabálytervezetet készítenek elő, véleményezés előtt mindig egyeztetünk, hogy a jogalkotók elé olyan javaslatok jussanak, amelyek előbbre viszik az ügyet.

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán rendezett szimpóziumon Tibori Tímea, az MTA TK Szociológiai Intézet osztályvezetője a fogyatékos emberekkel kapcsolatos viszonyulásokról, megközelítésekről tartott előadást, majd a résztvevők elsősorban jogi, oktatási, gazdasági témákban juthattak új információkhoz.

SzZs