Fotók: attekovacs.com

Kilencen végeztek idén a SE Testnevelési és Sporttudományi Kar lovaskultúra szakirányú továbbképzési szakán, köztük lovas kaszkadőr, operaénekes és díjugrató versenyző is.

A tanévnyitó és egyben diplomaosztó ünnepségen dr. Radák Zsolt, a kar megbízott dékánja Selye János orvos-vegyész szavait idézte, aki amikor feltették neki a kérdést, hogy mi az élet értelme, azt válaszolta: az, hogy megszerezzük mások megbecsülését és szeretetét. A dékán véleménye szerint ezt úgy lehet elérni, hogy nagyon jók vagyunk abban, amit csinálunk.

Szavai szerint a nagyvilágban magyarok közül valószínűleg Puskás Öcsit szeretik a legjobban, mert amit csinált, azt fantasztikusan jól csinálta. Nagyon reménykedem abban, hogy akik itt ülnek és diplomát vesznek át, azok sok ember szeretetét és megbecsülését fogják kivívni, mert nagyon jók lesznek abban, amit csinálnak. Remélem, hogy ennek érdekében mi is megtettünk mindent – hangsúlyozta, hozzátéve: az nem baj, ha a végzettekben van egy kis kétség, és azt gondolják, még nem minden tökéletes, mert ez is fontos ahhoz, hogy jól végezzék a munkájukat.

Dr. Radák Zsolt emlékeztetett arra is, hogy a lovaskultúra oktatás története a TF-en éppen 10 éves. Mint mondta, egy-egy évfolyamon nem végeznek sokan, csak a „krém”, de ez nem is baj, mert az egyik legfontosabb célkitűzés a minőségi képzés.

Mausz Gotthárd, a szak egyik alapítója az ünnepségen arról beszélt, hogy Magyarországon a II. világháborúval megszűnt a lovasképzés. Felidézte: korábban ő is a TF-en végzett, és azt gondolta, itt indulhat újra a képzés, hiszen ez az intézmény pedagógusokat, testnevelő tanárokat nevel. Tíz évvel ezelőtt Dobozy Lászlóval közösen kezdeményezték, hogy induljon lovas pedagógusképzés, aminek két évig tartott az előkészítése és az akkreditáltatása.

Kiért arra: idén a hatodik évfolyam kapott diplomát és a nyolcadik kezdte meg a tanulmányait. A szak legnagyobb sikere az, hogy a 100-120 végzett hallgató jó szívvel gondol vissza az itt eltöltött időre, és a többségük jól hasznosítják megszerzett ismereteket. Hozzátette ugyanakkor, hogy természetesen sokat kellene még fejlődni, elsősorban gyakorlati munkavégzés feltételeit kellene jobbá tenni. Külön megköszönte Sóskúti Lovas- és Élményparknak, hogy biztosítja a gyakorlati képzés helyszínét.

Az idén végzett hallgatókat ezután a szakcsoport vezetője, dr. Faludi Judit feleskette arra, hogy választott hivatásukat minden szempontból méltó módon töltik be, majd dr. Radák Zsolt lovaskultúra oktatókká avatta őket.

T-Sz.Sz.