Több mint négyezren voltak kíváncsiak a Semmelweis Egyetem látványos és rendhagyó programjaira a Kutatók Éjszakán. Harminc intézet, 132 programmal várta az érdeklődőket, akik olyan helyekre is bejuthattak, ahová máskor nem.

Összességében a Semmelweis Egyetem programjait legalább 4500 ember látogatta, ami azt jelenti, hogy Budapesten minden harmadik ember ellátogatott az egyetem programjaira.

A bátrabbak a bonctermekben jártak, ahol megtudhatták hogyan lehet csontok alapján azonosítani az áldozatot. Mások kipróbálhatták, hogy milyen lézerrel műteni vagy  disznószívet varrni, vagyis hogyan dolgoznak a szívsebészek, de akár életet is menthettek. Kiderült az is, hogyan lehet hibernálással újszülötteket gyógyítani vagy virtuális valóssággal fóbiákat.

Délutántól éjfélig hosszú sorok álltak a szűrővizsgálatokhoz, a szájrák vizsgálatot pár óra alatt több mint 100 érdeklődőn végezték el, nagyon népszerű volt a mindennapokban nem elérhető érfalrugalmasság-mérés is. A Központi programokra, a Műjégpályára többségében családok jöttek, látványos kísérleteket, például a dohányfüst elől menekülő bolhákat is láthattak. Közel háromszázan töltötték ki az egyetem prevenciós kérdőívét, ebből kiderült, hogy a látogatók nagy része nem dohányzik és alvászavaruk sincs, de csak 40 százalékuk sportol rendszeresen és 77 százalékuknak önértékelési zavara van.

A látványos tudományos programokon és előadásokon kívül komoly- és könnyűzenei zenekarok, énekesek, táncosok szórakoztatták a látogatókat, az Elméleti Oktatási Központban még bort is kóstolhattak.

Dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes nagyon hasznosnak és a fontosnak tartja a Kutatók Éjszakáját. Szent-Györgyi Albert úgy jellemezte a felfedezést, mint ami abból áll, hogy az ember meglátja azt, amit más is lát, de olyat gondol el, amit senki más nem gondolt. A Kutatók Éjszakája lehetőség a felfedezésre – vélekedett.

Dr. Szabó Attila főszervező emlékeztetett arra, hogy a Semmelweis Egyetem negyedik alkalommal vett részt a Kutatók Éjszakája rendezvényen, idén a tavalyinál is több programmal.

Hangsúlyozta: az egyetem egyebek mellett azért is veszi ennyire komolyan a részvételt, mert meg kell mutatni, hogy kutatók nem elefántcsont toronyban elzártan dolgozó tudósok, hanem nyitottak. Szertnék bemutatni továbbá azokat az eredményeket, amelyek bármennyire jelentősek, nem jutnak el az emberekhez, vagy nem közérhetően jutnak el hozzájuk. Ugyancsak fontos indoknak tartja, hogy a rendezvényen keresztül bemutatható a fiatalok számára, milyen szép az egészségügy területe, és a pályaválasztás előtt állók alaposan megismerhetik az intézményt.

Mint mondta, a Kutatók Éjszakájára hónapokkal a rendezvény előtt elkezdődik a felkészülés. A programok megszervezése csapatmunka, sokan a szabadidejüket is rááldozzák, hogy még színvonalasabb legyen a rendezvény – hangsúlyozta dr. Szabó Attila, majd megköszönte minden közreműködőnek a munkát.

 

Cz.R.
T-Sz.Sz.

Fotó: attekovacs.com, D. Kiss Balázs, intézeti felvételek

Galéria

1kép