Csaknem kétszázan regisztráltak, és 13 országból érkeztek vendégek az idei Semmelweis Symposiumra, amelynek témája a személyre szabott orvoslás volt. „A genomikai medicina fő kérdései: predikció, prevenció és személyre szabott terápia” elnevezésű szimpózium megnyitóján dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora hangsúlyozta: a Semmelweis Symposium az egyetem egyik legrangosabb tudományos eseménye, amelynek több évtizedes története van. Az idei a huszonegyedik ilyen konferencia.

Mint arra a rektor emlékeztetett: minden évben más egyetemi kutató, oktató professzor kapja meg a lehetőséget a nemzetközi konferencia megszervezésére, amely mindig egy különösen fontos és korszerű, aktuális témát jár körül. A szimpóziumok magas minőségének fenntartására garancia a szervezők kiválasztásának módja, amely egyfajta verseny. A potenciális szervezőknek pályaművet kell készíteniük a tervezett témáról, a lehetséges meghívottakról, s ennek alapján az egyetem tudományos tanácsa választja ki az adott év Semmelweis Symposiumának szervezőjét.

A mostani témaválasztást több aktualitás együttállása indokolja – mondta dr. Szél Ágoston. Egyrészt éppen a napokban zárult le hivatalosan a „Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen” kutatóegyetemi projekt, amelynek prevenciós modulja a személyre szabott orvoslásra fókuszált. Másrészt 2012 a Prevenció Éve a Semmelweis Egyetemen.

A rektor kiemelte: a szimpózium nemcsak tudományos esemény, hanem oktatási szempontból is igen fontos, a PhD-hallgatók pedig bizonyos feltételek mellett kreditpontot kaphatnak a részvételért.

Dr. Molnár Mária Judit, a szimpózium elnöke a személyre szabott orvoslás paradigmaváltásával kapcsolatban elmondta: Az észak-amerikai régióban a legelőrehaladottabb a személyre szabott orvoslás klinikai gyakorlata, de az Európai Unió sem áll sokkal hátrébb, bár vannak technológiai különbségek.

Magyarországon is elérhető már szinte valamennyi vizsgálat, a technika és a tudás itt is európai színvonalú. A Semmelweis Egyetem kutatási portfóliójában nagyon intenzíven megjelennek ezek a vizsgálatok, illetve azon biomarkerekkel kapcsolatos kutatások, amelyek a korai diagnózis felállítását, genetikai rizikótényezők megkeresését, betegségek megelőzését segítik. A Semmelweis Egyetem elöl jár a személyre szabott orvoslás kutatásában – hangsúlyozta dr. Molnár Mária Judit.

A szimpózium főelőadóival készített interjúk az elkövetkező hetekben mind a honlapon, mind a Semmelweis Egyetem Újságban elérhetők lesznek.

DP, SzZs

Galéria

1kép