dr. Rosivall László

Immáron tizenkilencedszer, csaknem nyolcvan résztvevővel rendezték meg a Budapesti Nefrológiai Iskolát (Budapest Nephrology School, BNS). A Brüsszelben akkreditált, a Semmelweis Egyetemen tartott, hatnapos nemzetközi továbbképző programra a környező országokon kívül (Horvátország, Csehország, Szerbia, Szlovénia, Románia, Észtország) sokan távolról érkeztek, így például Kanadából, Indonéziából, az Arab Emirátusokból, Hollandiából, Ciprusról.

Az előadók a nefrológia, a hipertónia, valamint a vesedialízis és a transzplantáció legfontosabb elméleti és klinikai kérdéseit feszegették a molekulától a betegágyig – mondta dr. Rosivall László, a BNS megálmodója és alapítója, a SE Kórélettani Intézetének igazgatója, a Magyar Vese-Alapítvány alapító elnöke. Különösen nagy hangsúlyt kapott a vesebetegek gyógyításának holisztikus („bio-psycho-szocio-spiritual”) szemlélete, kiemelve, hogy a krónikus betegellátásban a beteg, a társadalom, a család aktív részvétele, szerepe legalább olyan fontos, mint az orvosé. Nagy érdeklődést keltett a Magyar Vese-Alapítvány támogatásával működő pszichonefrológiai szakrendelésünk, a burn out szindróma elleni küzdelmünk (Bálint Csoportok), illetve a betegek részvételével működő non-profit dialízis állomásunk, mint a rehabilitáció egy formája.

Bár a fejlett országokban átlagosan minden tizedik embernek többé-kevésbé csökkent a veseműködése, az esetek egy részében erre nem derül fény. Számos beteg a veseelégtelenség következtében kialakuló szívkárosodásban hal meg. A fel nem ismert vesebetegség komoly orvosi hiba, amely súlyos következményekkel járhat – hangsúlyozta Rosivall professzor.

Az iskola résztvevői Ben Wu Bin Jiang professzorral (Kanada) és Gervai Miklós Andrással (Magyarország) együtt a dializált, illetve transzplantált betegek számára is hasznos Tai-Chi bemutató után

Az augusztus végén megrendezett továbbképzésen előadást tartott többek között Jan Titze professzor, aki arról tájékoztatta hallgatóit, hogy kutatási eredményei alapján kétségbe kell vonnia azt a klasszikus elképzelést, miszerint a fokozott sóbevitel következtében kialakult hipertónia a volumen növekedés eredménye. Vizsgálataikból kiderült, hogy a bőr alatt jelentős mennyiségű só halmozódik fel anélkül, hogy az extracelluláris folyadékmennyiség nőne. E mechanizmus szabályozásában a makrofágok és a VEGF-C is szerepet játszik.

Luft professzor, aki a világ egyik legismertebb és legeredményesebb oktatója Berlinből, ismertette élete legérdekesebb klinikai eseteit. Peti-Peterdi János pedig a renin elválasztás, illetve egyéb veseműködési folyamatok láthatóvá tételének módszerét mutatta be, miközben beszámolt a podociták viselkedésének eddig fel nem ismert sajátosságairól, és ennek lehetséges klinikai következményeiről. Andrzej Wiecek, egyetemünk díszdoktora, az Európai Vese Társaság főtitkára a magas vérnyomás, a vesebetegség és a kövérség összefüggéseinek veszélyeit boncolgatta. Eberhard Ritz pedig a cukorbetegség és a vesebetegség kapcsolatának klinikusok számára is igen fontos újonnan felismert részleteit ismertette.

Az iskola jó alkalom arra, hogy a fiatal, tehetséges hallgatók közvetlenül találkozhassanak világhírű professzorokkal, akikkel gondjaikat, kérdéseiket megbeszélhetik. Ennek egyik idei bizonyítéka, hogy a Horvátországból érkezett tehetséges fiatal orvosnő, aki az előadásokon kitűnt tájékozottságával, meghívást kapott Heidelbergbe, hogy két évig vegyen részt egy közismert nefrológiai csoport kutatómunkájában. Az iskola vezetőjének ajánlásával már el is küldték az ösztöndíj pályázatot az Európai Nepfrológiai Társasághoz.

A résztvevők az iskola emlékkönyvébe idén is bejegyezték véleményüket, miszerint ez a továbbképző egyedülálló a világon színvonalát, szervezettségét, közvetlenségét és hasznosságát tekintve. A 18 év előadói közül több mint száz, világhírű kolléga jelezte, hogy jövőre szeretne Budapestre jönni, és hozzájárulni az ünnepélyes, 20. évfordulós kurzusunk sikeréhez. A BNS előadói vállalták, hogy az évfordulóra új könyvfejezeteket írnak a dr. Rosivall László szerkesztésével eddig már két kiadást megélt angol nyelvű tankönyvbe.

T-Sz.Sz.