A Korányi Projekt nagyszabású egészségügyi fejlesztés bemutatása, valamint egy fiatal kutató beszámolója volt hallható a Semmelweis Egyetem Baráti Kör szezonzáró rendezvényén.

Elsőként a Korányi Projektet mutatta be dr. Szathmári Miklós klinikaigazgató, amely az Új Széchenyi Terv egyik kiemelkedő egészségügyi fejlesztése, 8,1 milliárd forint uniós fejlesztési támogatással valósul meg. A Semmelweis Tervben megfogalmazottaknak megfelelően a projekt eredeti szakmai-műszaki koncepciója bővült, részben módosult, a változtatásokról a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (új néven Emberi Erőforrások Minisztériuma) és a projektgazda Semmelweis Egyetem írt alá együttműködési megállapodást további 1,9 Mrd Ft kiegészítő támogatás nyújtásáról. A bővített beruházás szakmai célja egy poliklinikai háttérrel rendelkező dél-pesti Sürgősségi Betegellátó Centrum megvalósítása a Semmelweis Egyetem, a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központ (volt Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet) és az Országos Idegtudományi Intézet együttműködésében.
A Korányi Projekten belül a Semmelweis Egyetem külső klinikai telepén épül fel az új betegellátó egység, mely szervesen illeszkedik a Külső Klinikai Tömb épületeihez, a Radiológiai és Onkoterápiás, valamint a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikákkal egy teret alkotva. A többi klinikai épülettel átjáró rendszer köti majd össze a központosítandó funkciók biztonságos és időjárástól független elérése érdekében.
Az új épületben Központi Laboratóriumot alakítanak ki, amit csőposta köt össze a telep egységeivel, és amelyben összevonják a jelenleg 5 épületben, különböző klinikákon folyó diagnosztikai tevékenységet. Többek között kialakítanak helikopter leszállót, egy 29 ágyas Központi Intenzív Osztályt plusz 18 ágyas traumatológiai intenzív részleggel, 12 műtővel, és létrehozzák a Központi Radiológiai ellátást új, centralizált képalkotó-diagnosztikai részleg megvalósításával. A Központi Sterilizáló és Ágyfertőtlenítő megnyitásával a külső egyetemi telephely valamennyi klinikája számára biztosított lesz a minőségi szolgáltatás.
A 12 milliárdot meghaladó beruházás első üteme bruttó 8 111 111 000 forintba kerül. Az előkészítés 2011. 03. 01-től várhatóan 2012 szeptemberéig tart, tehát addigra ígérik a funkciók áttelepítését (II. Női Klinika ambulancia, Onkológia, ÁOK Továbbképző Központ, Informatikai Igazgatóság), a közműkiváltásokat és az épületbontások befejezését.
A kivitelezés I. üteme 2012. ősztől 2013. 08. 31-ig, II. üteme pedig 2012. ősztől 2013. 12. 31-ig tart a tervek szerint. Szathmári professzor fotókkal illusztrálva beszélt az átalakításra váró egység építészeti történetéről, bemutatta a jelenlévőknek a projekt felügyelőit: Benedek Zsoltot és Farkas Gábort, és megemlékezett a projekt névadóiról: báró Korányi Frigyes és báró Korányi Sándor munkásságáról.

Dr. Tátrai Erika, a Baráti Kör dr. Balázs Dezső és Walter Julianna pályázatának 2011. évi díjazottja A retina szerkezet patológiás változásainak vizsgálata in vivo című előadásában az optikai koherencia tomográfia (OCT) alkalmazásával végzett vizsgálatainak tapasztalatairól beszélt. Az optikai koherencia tomográfia (OCT) technológiájának alkalmazása alig húsz éves múltra tekint vissza. Az eszköz megjelenésekor hiánypótló technológiát jelentett a szemészeti diagnosztikában. Munkánk során egy saját fejlesztésű szoftverrel a retina egyes rétegeinek vastagságát határoztuk meg a macula lutea OCT képein, és a rétegek vastagságának változását vizsgáltuk a retina és a látóidegfő különböző betegségeiben. Sclerosis multiplexes betegek szemeiben végzett vizsgálatunkban – ennek eredményei egy jó nevű szaklapban közlésre is kerültek – ki tudtuk mutatni, hogy látóideg gyulladást követően a maculában az idegrostok és ganglionsejtek mennyisége csökken, valamint ezen túl azt is, hogy a látóideg gyulladással nem érintett szemekben is alacsonyabb e sejtrétegek vastagsága, ami feltehetően a betegséggel járó idegrost pusztulás következménye. A fentiek alapján, az OCT képek szegmentálásával objektíven és jól reprodukálhatóan mérhetővé válhatna a maradandó tünetekért felelős axondegeneráció, illetve mindez a jövőbeli terápiás lehetőségek hatékonyságának megítélését is segíthetné. Tervezzük sclerosis multiplexes betegeken végzett vizsgálatunk kibővítését, s más neurológiai betegségekben is a retina rétegek vastagságbeli változásainak tanulmányozását, ami talán segítheti a betegségek patológiájának jobb megértését.
Dr. Tátrai Erika 2008 és 2011 között nappali ösztöndíjas PhD hallgató volt, 2011 szeptembere óta a Szemészeti Klinika Mária utcai telephelyén rezidens orvosként dolgozik, témavezetője dr. Somfai Gábor Márk, egyetemi tanársegéd. A European Society of Ophthalmology (SOE) és az American Academy of Ophthalmology (AAO) közösen megrendezett kongresszusán vett részt poszterrel, amit szekciójában Legjobb poszter díj-ra jelöltek.
Tovább a Korányi Projekt saját honlapjára
Urbán Beatrice

KMOP-4.3.1/A_2-09-2f-2010-0001