A pénz értéket közvetít, emellett azonban mást is átadhat: a pénzt átadó ember érintésének melegét, ujjlenyomatát, a bőrön lévő szennyeződéseket, valamint mikroorganizmusokat is. A Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet munkatársainak egy rövid kísérlete alapján ráadásul nem is elhanyagolható mennyiségben.

Egy érdeklődő középiskolás diák megkeresésére az intézet munkatársai 50 darab különböző címletű pénzérméről végeztek leoltásokat. A Magyar Nemzeti Bank ügyfélszolgálatán tekercselt (rolnizott) pénzérméket használtak, nehogy a bárkinek is a személyiségi jogait sértse az eredmény.

A leoltások kétféle módon történtek: az érmék egy részét közvetlenül a táptalajra forgatták rá, másik részét pedig először egy speciális, ún. dúsító táptalajba tették és másnap ebből történt a tenyésztés.

Már 24 óra után megjelentek a baktériumtelepek: Escherichia coli és egyéb bélbaktériumok, Bacillus sp., Staphylococcus spp., Pseudomas sp, illetve Streptococcus viridans családba tartozó baktériumok. Hosszabb inkubációs idő után a sarjadzó gombák (Candida sp.) is telepeket képeztek. Érdekes módon egyetlen olyan pénzérme sem volt, aminek a felületén egyáltalán nem lehetett baktériumot kimutatni.

„Ezen mikroorganizmusok egy része az egészséges emberek bőrén normálisan is jelen lehet átmenetileg vagy folyamatosan, azaz a normál flóra tagjai” – magyarázta dr. Kristóf Katalin részlegvezető mikrobiológus. „Ép immunrendszerű emberek számára ártalmatlanok, azonban a körülmények kedvezőtlen összjátéka esetén egy rossz általános állapotú beteg számára már veszélyesek lehetnek.

Ha például valaki a piacon megveszi a húst, zöldséget és pénzérmével fizet, majd nem figyel oda és kézmosás nélkül áll neki az ételkészítésnek, tálalásnak, könnyen lehet, hogy a pénzérme akár súlyos ételmérgezést is előidézhet. – hívja fel a figyelmet Kristóf Katalin a mindennapos veszélyre.

Mivel a pénzmosás gyakorlatát a törvény tiltja (és egyébként sem kivitelezhető egyszerűen), a kézmosásra kell odafigyelni. Az első és legfontosabb dolog, hogy mindig alaposan mossunk kezet: erre a meleg víz és a szappan a legalkalmasabb, de igénybe vehetünk olyan törlőkendőt is, amelyet alkoholos fertőtlenítőszerrel vontak be. A kéz felületére került baktériumok fizikai behatásokra, azaz antibakteriális szappan alkalmazásával, súrolással, bő vízzel eltávoznak, így a pénzérmék jelentette fertőzésveszély is kiküszöbölhető.

Forrás: SE Laboratóriumi Medicina Intézet
SzZs