Dr. Romics Imre professzor általános orvosi diplomáját 1971-ben szerezte a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. 1971 és 1974 között egyetemünk Kórélettani Intézetében, 1974-től 1995-ig az Urológiai Klinikán dolgozott tanársegédi, adjunktusi, majd docensi munkakörben. 1975-ben laboratóriumi vizsgálatokból, 1978-ban urológiából, 2010-ben onkológiából kapott szakorvosi képesítést. 1985-ben megszerezte az orvostudomány kandidátusa, majd 1995-ben az orvostudomány doktora tudományos fokozatot. Ugyanebben az évben magántanári címet kapott a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. 1994-ben urológia szakterületen habilitált. 1997 óta látja el egyetemünk Urológiai Klinikájának igazgatói feladatait és ugyanabban az évben nevezték ki egyetemi tanárrá.

Az urológiai műtéti repertoár szinte minden műtétjét végzi. Hazánkban elsőként foglalkozott a férfiak egyik leggyakoribb rákos megbetegedésének, a prosztataráknak a komplex kivizsgálásával, gyógyszeres és sebészi kezelésének, valamint a betegek szűrésének megszervezésével. Nevéhez fűződik többek között a PSA (prosztata specifikus antigén) hazai alkalmazásának bevezetése. Több mint 20 éve szervez tudományos üléseket, szakmai szimpóziumokat, az Uroonkológiai Társaság, illetve az Uroonkológia c. lap alapítója.

Igazgatói tevékenysége során jól működő uroonkológiai iskolát alapított a klinikán. Munkájának nemzetközi elismerését mutatja, hogy 10 éve vezetőségi tagja, előadója az Európai Urológus Társaság Oktatási Bizottságának, a Román, a Szlovák, a Cseh, a Lengyel, a Német és az Európai Urológus Társaságok mind tiszteletbeli taggá választották. Tudományos tevékenységét több tankönyv és az uroonkológia témakörét felölelő szakkönyv összegzi. Tagja, illetve vezetőségi tagja számos hazai és nemzetközi tudományos társaságnak. 1996-ban felkérést kapott a MTA Orvosi Osztálya Doktori Bizottságában való közreműködésre.
2000 óta az Országos Urológiai, Szakképzési és Továbbképzési Tanács elnöke,2004-től az MTA közgyűlési képviselője, 2005 óta az Európai Urológus Akadémia teljes tagja, 2006-tól az MTA Klinikai Műtéti Tudományos Bizottságának tagja.