Dr. Noszál Béla professzor úr 1972-ben kapott gyógyszerészi diplomát a Semmelweis Egyetemen. Ezt követően 22 éven át az ELTE Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékén dolgozott, ahol gyógyszerész-, biológus- és vegyészhallgatókat oktatott. 1975-ben az ELTE természettudományi doktorrá avatta. 1981-ben megszerezte a kémiai tudomány kandidátusa, 1993-ban a kémiai tudomány doktora tudományos fokozatot. 1994-től a Gyógyszerészi Kémiai Intézet igazgatója. Habilitációt 1995-ben gyógyszerészi kémia, 1996-ban fizikai-kémia szakterületen szerzett. 1997-ben Széchenyi Professzori Ösztöndíjat kapott.

 Oktatói pályáján a gyógyszerészképzés több tárgyában is érvényesültek előadói kvalitásai. Több évtized hazai és külföldi egyetemi tapasztalata, valamint gyógyszerkutatási ismeretei alapján nagyban korszerűsítette a gyógyszerészi kémia tananyagát, beindította a „Bevezetés a gyógyszerkutatásba” c. kurzust, mely hiánypótló lett a hazai gyógyszerészképzésben. Egyik szerkesztője és szerzője a „Gyógyszerészi kémia” című tankönyvnek, a „Practical General and Inorganic Chemistry” és a „Kvantitatív analitikai kémiai praktikum, példatár és hibaszámítás” című egyetemi jegyzetnek, társszerzője további 3 monográfiának.

 

Fő kutatási területe a bio- és gyógyszermolekulák szervezetbeni sorsát megszabó fizikai-kémiai paraméterek meghatározása. Vezetésével analitikai, szintetikus, fizikai-kémiai és szerkezet-meghatározási kutatómunka folyik, melyhez világszínvonalú műszer-együttest hozott létre. Kutatási eredményeinek java a gyógyszerészeti és kémiai tudományok legrangosabb nemzetközi folyóirataiban kap nyilvánosságot.

Igazgatói tevékenysége során kiemelten kezelte a tehetséggondozást. Egyik elsőrendű feladatának tekinti a kutatásba bevonható fiatalok korai kiválasztását, munkájuk sokoldalú támogatását, melynek nyomán jelentős gyógyszerkémiai tudományos iskola jött létre. Elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Buzágh Aladár díját, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Schulek Elemér, valamint Szebellédy László érmét, az ELTE Sollertia, Diligentia Scientiarum Fiducia díját, Egyetemünkön a Mestertanár, a Kiváló TDK nevelő és a Kiváló Ph.D. oktató kitüntetéseket.

 2002-től a Gyógyszerésztudományi Kar dékánjaként irányítja a Kar munkáját.