Dr. Falus András professzor 1970-ben kapott diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem biológus szakán. Az ELTE Összehasonlító Élettani Tanszékén helyezkedett el, ahol 1972-ben egyetemi doktori minősítést szerzett. 1975-ben az Országos Reuma és Fizioterápiás Intézet Immunológiai Osztályára került, majd 1990-től az ORFI Molekuláris Biológiai Osztályának vezetője lett. 1983-ban a biológiai tudomány kandidátusává, 1990-ben doktorává minősítették. Címzetes egyetemi docens, majd címzetes egyetemi tanár. 1994-ben orvostudomány szakágban egyetemünkön habilitált, majd elnyerte a Biológiai Intézet igazgatói megbízását. A Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd rendes tagja.

Intézetigazgatóként bevezette az immunológia és a genetika oktatását az egyetemen. ”Az immunológia molekuláris és élettani alapjai” című tankönyv szerzője. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karának molekuláris bionikai szakán immunológiát, és rendszerbiológiát tanít. Doktori programjában irányításával eddig 37 fiatal szerezte meg a PhD fokozatot. 2010 óta a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság természettudományi alelnöke. Tudományos érdeklődése a gyulladásbiológia, a molekuláris genetika és a histaminbiológia felé irányul. Fő kutatási területe az immungenomik, az epigenetikai szabályozás, valamint a gén- illetve mikroRNS hálózatok bioinformatikája. Több mint 350 tudományos publikációjára mintegy 4100 idézetet kapott, Hirsch indexe: 33. A Magyar Immunológiai Társaság és az MTA Immunológiai Bizottságának elnöke volt. Ő rendezte az első Immungenomikai Világkongresszust és az első Nemzetközi Immuninformatikai Konferenciát is. Elismerései közé tartozik a Széchenyi-díj, Neumann-díj, J.B. West Award, Akadémiai Díj, Semmelweis-díj, Kesztyűs Lóránd-emlékérem, „Az év ismeretterjesztő tudósa” díj. A Henry G. Kunkel Society (New York) első Magyarországon dolgozó választott tagja.

2012-től az Országos Köznevelési Tanács tagja és a Nemzeti Kulturális Alap kurátora. Részt vesz a roma felzárkóztatási programban. A „Biológiai háttéranyag” internetes szöveggyűjtemény kezdeményezője és szervezője. Kopp Mária professzor asszonnyal együtt alapítója volt és szervezője a hazai és európai EDUVITAL Egészségnevelési Társaságnak.