A Comenius University kihelyezett Jessenius Faculty of Medicine kara által megrendezett tudományos diákköri konferencián számos felejthetetlen élménnyel gazdagodtunk. A nagy múltra visszatekintő konferenciát immáron 33. alkalommal rendezték meg a Zsolnához közel fekvő Martin városában. Hosszú, ámbár kellemes vonatút után kedden, késő délután érkeztünk meg a hegyek oltalmában elterülő kisvárosba, így a nap hátralévő részében volt lehetőségünk a környék felfedezésére. Mindebben a vendéglátó egyetem hallgatói határtalan kedvességgel a segítségünkre voltak. Szállásunkat az egyetem legnagyobb kollégiumában biztosították, nagyon komfortos körülmények között.

Mint megtudtuk, illetve megfigyeltük Martin hatvanezer fő körüli lakosságával igazi pezsgő hallgatói élet színtere. A város viszonylag kis területe, – ahol nagyszámú egyetemista fiatal tölti mindennapjait – igazi szoros közösségek kialakulására ad lehetőséget. Különösen nehéz lesz elfelejteni az egyetemi kampuszt, mely az épületeket összekötő fás ösvényeivel és a hatalmas zöld területekkel, a távolban a hegyek impozáns látványával kiváló lehetőséget jelentett a budapesti hétköznapokból való rövid kizökkenésre. 

A konferencia tudományos programjai keretében kiváló előadókat, érdekes témákat hallhattunk. Kiemelendő, hogy ugyan az előadások nagy része szlovák nyelven folyt, de ennek ellenére a jól dokumentált prezentációs anyagoknak és az angol nyelvű abstract-füzetnek köszönhetően, a megértés a legtöbb esetben nem okozott problémát. 

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy felejthetetlen tapasztalatokkal gazdagodtunk e rövid, de eseménydús utazás során. Mindezért köszönettel tartozunk a két egyetem vezetőinek, illetve mindazoknak, akik segítségükkel az utazás közvetlen feltételeinek megteremtésében jelentős szerepet vállaltak: Orosz Nikoletta TDK-koordinátornak és Bolgárné Menyhárt Andrea ügyvivő-szakértőnek.

Ferenczy Katalin (ÁOK V.)
Czigány Zoltán (ÁOK V.)