A Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara és a Magyar Tudományos Akadémia Szerves és Gyógyszeranalitikai Munkabizottsága tudományos szemináriumot szervezett két igen fontos, a növényi eredetű hatóanyagok kinyerésével foglalkozó, ill. az érzékeny és szelektív gyógyszeranalízis kérdéseit tárgyaló szakmai-tudományos témában április végén.

A rendezvény első előadója Cynthia K. Larive professzor, a Kaliforniai Egyetem (Riverside) tanára, az Amerikai Kémiai Társaság Analitikai Divíziójának elnöke, a Semmelweis Egyetem díszdoktora volt. Lapunknak adott interjújában beszélt kutatási témáiról, a Gyógyszerésztudományi Karhoz való sokoldalú kötődéséről.

Larive professzor már nemigen tudja megszámolni, hanyadszor van Magyarországon, ahová mindig szívesen látogat, szakmai és emberi okokból. Kaliforniai laboratóriumában rendszeresen dolgozik a Gyógyszerészi Kémiai Intézet egy-egy munkatársa.

A laborban három különböző bio- és gyógyszeranalitikai témában folynak kutatások, amelyeket az ott használt igen sokféle analitikai módszer is összeköt. A professzor asszony egyik fő érdeklődési köre a heparin szerkezetének dinamikus vizsgálata mágneses magrezonancia spektroszkópia (NMR) alkalmazásával. A módszer egyedi abban a tekintetben, hogy a statikus térszerkezeten kívül a molekula konformációjának (finomszerkezetének) dinamizmusáról is részletes információt nyújt. A heparin az antikoaguláns hatás mellett számos egyéb biológiai funkcióval is rendelkezik, amelyek a molekula szerkezetével szoros kapcsolatban állnak. Ezen funkciók és szerkezeti tulajdonságok összefüggéseinek felfedezése potenciális hatóanyagok kifejlesztésének a lehetőségével is kecsegtet olyan neurodegeneratív kórképekben, mint például az Alzheimer-kór. Az évente mintegy 5 milliárd dolláros gyógyszerforgalmat biztosító heparin a rákkutatásban is fontos szerepet játszik, ugyanis egyes növekedési faktorok aktivitása függ heparinhoz való kötődésüktől, amelyek így a tumoros sejtek növekedését közvetve elősegítő véredényképzés fő szabályozói. A téma aktualitását sajnálatosan növeli, hogy 2008-ban 300 ember halt meg a heparin hamisítása miatt. Ez az eset is szükségessé teszi a heparin szerkezetének pontosabb megismerését, ezen keresztül a heparingyártás megfelelő minőségének biztosítását.

A labor munkájába a Gyógyszerészi Kémiai Intézet munkatársai is rendszeresen bekapcsolódnak. Szorgalmasak, megfontoltak, önkritikusak. Az általunk használt igen specifikus módszereket a magyar kutatók gyorsan megtanulják és alkalmazzák a biológiai és gyógyszerészeti tudományok határterületét érintő, összetett tudományos kérdések megoldásában – mondta a professzor.

A laborban alkalmazott kromatográfiás és tömegspektrometriás módszereket az ivóvízbe kerülő gyógyszermaradványok analízisére is használják. A bioanalízis ugyancsak kihívást jelentő témája a genetikailag módosított növények áradás vagy szárazság okozta stresszre adott metabolikus válaszának a vizsgálata.
Kollaborációban sikerült kifejleszteni egy olyan rizsfajtát, amely áradást és szárazságot követően is képes teremni, így táplálékul szolgál ma 40 millió embernek Bangladesben – mondta Larive professzor.

Az analitikai kémia a korábbi években és a jövőben is a biokémiai és gyógyszerészi tudományok egyik pillére lesz. A komplex biológiai problémák megoldására specifikus és érzékeny mérési eszközök szükségesek. Az analízisre és a térszerkezet felderítésére szolgáló korszerű analitikai módszerek mélyreható bepillantást engednek ezen komplex biológiai rendszerekbe. A mérési technológia határainak kiterjesztésével, új módszerek bevezetésével eddig még nem ismert területeket feltáró, új tudomány jöhet létre – mondta el Cynthia K. Larive professzor.

Nagy Ádám