A Semmelweis Egyetem levélben fordult a kormányzathoz annak érdekében, hogy ne kelljen teljes egészében visszafizetnie azt az 1 milliárd 158 millió forintot, melyet tavaly év végén az egészségügyi államtitkárságtól kapott a lejárt szállítói tartozások rendezésére. (Az államtitkárság 27 milliárd forintot osztott szét az intézmények között.) A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nemrég levélben szólította fel az intézményeket arra, hogy ha nem az eredeti célra, a lejárt szállítói tartozás rendezésére használták fel, akkor fizessék vissza a kompenzációs támogatást.

A Semmelweis Egyetemnek tavaly év végén nem volt lejárt szállítói tartozása, de dr. Ivády Vilmos gazdasági-műszaki főigazgató szerint elsősorban azért, mert a betegellátás bevételeit belső átcsoportosítással más forrásokból – például külföldi hallgatók által befizetett tandíjakból – egészítették ki. Azt kérjük, hogy a kormányzat vegye figyelembe az egyetem speciális helyzetét, hiszen egyszerre többféle funkciót lát el az intézmény – hangsúlyozta.
Mint mondta, azt kérik, hogy az egyetem érvényesíthesse a visszafizetésnél azt a nagyjából egymilliárd forintot, amit máshonnan csoportosított át a szállítói tartozásokra. Ennek figyelembe vételével 150 millió forintot visszafizetése lenne indokolt – közölte a főigazgató.

Dr. Ivády Vilmos úgy tudja, előfordulhat, hogy az OEP a következő havi utalásánál levonja a visszafizetendő összeget, ami nagyon nehéz helyzetbe hozná az intézményt, mert a zavartalan működés érdekében olyan pénzekhez kellene hozzányúlnia, amelyeket nem erre kapott, illetve más területről hiányzik majd.

T-Sz.Sz.
Forrás: inforadio.hu