A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar április 26-28-án rendezte meg a huszadik jubileumi Nemzetközi TDK-t. A kar az évfordulóhoz méltó rendezvénnyel ünnepelte a kiemelkedő eseményt. A megnyitón a kar dékánja, dr. Tóth Miklós és tudományos dékánhelyettese, dr. Radák Zsolt külön köszöntötték dr. Isvánfi Csabát, a kar volt rektorát, aki a Nemzetközi
TDK-t negyven évvel ezelőtt útjára indította.

A magyar felsőoktatás világszínvonalú eredményeiben mindig jelentős szerepet játszott az a tanár-diák szakmai-emberi együttműködés, amely az elmúlt évtizedekben tudományos diákköri tevékenységként vonult be a hazai felsőoktatás történetébe. A TDK szervezésének a TF-en hagyományai vannak, és minden második évben rendeznek egy rangos nemzetközi TDK-t is. A szervezéshez kiváló, összeszokott csapat alakult ki a karon dr. Kovács Katalin, a SE TSK Sportjáték Tanszékének egyetemi docense vezetésével.

A megnyitón két neves amerikai professzor adott elő. Edward Coyle (The University of Texas, Austin, USA): Physiology of Endurance: How fast might they go?, és Fernando Gomez-Pinilla (UCLA, USA): The Effects of Nutrition and Exercise on Brain Health című előadása hangzott el.
Az első nap délutánja elismert professzorok előadásaival folytatódott, többek között Hortobágyi Tibort üdvözölhettük, aki első diplomáját karunkon szerezte meg. Azóta a világ több neves egyetemén oktatott, nemrég kapott meghívást a Gröningeni Egyetemre. Több éves szakmai együttműködésnek köszönhetően első hívásunkra örömmel érkeztek a Moszkvai Egyetemről, a francia Renné Egyetemről, a dán RICH Centerből és a japán Waseda Egyetemről a kollégák. Színes, érdekes előadások között örömmel üdvözöltük karunk oktatási dékánhelyettesét is – mondta dr. Kovács Katalin a nyitó nap sikereiről.

A pénteki nap a BSc-s és MSc-s hallgatókról szólt, akik tíz országból érkeztek Kanadától Japánig és Spanyolországtól Norvégiáig. Hazánkból a szegedi, az egri, a nyíregyházi, a pécsi és a Nyugat-magyarországi egyetemekről, valamint az ELTE-ről köszönthettünk diákokat. A közel nyolcvan előadást hét szekcióban ismertették, amelyből egy poszteres volt. A szekciók témakörei széles skálán mozogtak, az élettan tudományoktól a menedzsmentig, a különböző oktatás módszerektől a pszichológiai tényezőkig mindent megvizsgáltak a hallgatók a sport szemszögéből.

A szombati napon PhD hallgatók három szekcióban mutatták kutatási anyagaikat, ahol az exercise physiology volt a legnépszerűbb tudományos terület.
Az eredményhirdetés és az állófogadás méltó befejezése volt a több napos sikeres rendezvénynek. Külföldi kollégáink rendkívül értékesnek találják, izgalmas eseményként ítélik meg a tehetséges hallgatók ilyen jellegű felkarolását. Legtöbben már most elkötelezték magukat a 2014-es NTDK-ra – összegezte dr. Kovács Katalin.
Részletes információk és eredmények itt olvashatók: http://english.tf.hu/research/icsss

Urbán Beatrice