Kutatói és innovációs keretmegállapodást kötött a Városmajori Klinikai Tömb Kardiológiai Központja a világ egyik vezető kardiovaszkuláris eszközgyártójával, a Medtronic céggel. Az amerikai székhelyű vállalat Európában is elindítja a Kutatói és Innovációs Központok (Centers for Research Innovation, CRI) programját, amelynek célja egy nemzetközi hálózat létrehozása. A hálózat tagjai kiváló klinikai kutatócentrumok, amelyek a kardiovaszkuláris kutatás és gyógyítás terén folyamatosan sok pácienst látnak el, így alkalmasak nagy betegszámú vizsgálatok elvégzésére, s magas szinten képviselik a legfejlettebb klinikai ellátást. A cég a régióból elsőként a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjával köt megállapodást.

Dr. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora az aláírás előtt azt hangsúlyozta: az elmúlt néhány év egyik legnagyszerűbb pillanata ez, hiszen két globális jelentőségű szereplő talált egymásra, hogy együttműködjenek a kutatás és az innováció területén. Kutatás és oktatás – évszázadokon át ez volt az egyetem mottója, hiszen kutatás nélkül az oktatás nem funkcionál, ugyanakkor az elmúlt húsz évben egy újabb fogalom is csatlakozott ezekhez: az innováció. Ma már a komoly egyetemek a kutatás, oktatás és innováció hármas szlogenjét tartják szem előtt – mondta a rektor. Epidemiológiai szempontból a kardiovaszkuláris betegségek a legfontosabbak közé tartoznak, s a központ, amelyben ezt a területet kutatják mindig is az egyetem büszkeségei közé tartozott – tette hozzá a rektor.

Adam Coudray, a Medtronic alelnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy a magáncégként alapított Medtronic tökéletesen tisztában van azzal, hogy mennyire fontos a szoros együttműködés. „Együttműködés nélkül semmit nem tudnánk fejleszteni, együttműködésre van szükség a megfelelő technológiák kifejlesztéséhez, az innovációk megismertetéséhez, és ahhoz, hogy az újítások eljussanak a klinikai gyakorlatba” –fogalmazott az alelnök, hozzátéve, hogy számukra is a dr. Tulassay Tivadar által említett hármas szlogen a legfontosabb. Oktatás nélkül hiába jön létre egy új technika, az nem tudja szolgálni a betegek érdekeit. Ezért fontos az egyetemekkel és a klinikákkal való kapcsolatok kiépítése – jegyezte meg.

A keretmegállapodást dr. Tulassay Tivadar rektor, Alan Coudray, a Medtronic elnöke és dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömb elnöke írta alá. A ceremóniát követően dr. Merkely Béla előadásában bemutatta a Semmelweis Egyetemet és a Városmajori Klinikai Tömb Kardiológiai Központját, amely – mint emlékeztetett – a legnagyobb ilyen típusú intézmény az országban, és talán egész Közép-Európában. A legnagyobb invazív centrumnak is számító központban évi 20 500 fekvő, és 140 ezer járóbeteget látnak el.

A Medtronic vezető helyen áll a beültethető orvosi műszerek gyártásában és azok klinikai vizsgálatainak szervezésében. Klinikusokkal, orvosokkal együttműködve számos olyan nagy klinikai vizsgálatot koordinált már a cég, amelyek alapjaiban változtatták meg a különböző betegségekkel – például a hirtelen szívhalállal vagy a szívelégtelenséggel – kapcsolatos nemzetközi szakmai irányelveket.

A most aláírt keretmegállapodás alapján a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja, mint kutató és innovációs partner, minden új klinikai vizsgálat elindítása esetén elsőbbséget élvez a résztvevők kiválasztásánál és egyszerűsített ügyintézésben részesül a szerződések megkötésekor. DP

Fotók: attekovacs.com