Visszavárják, és nem felejtik áldozatos munkáját, nyugalmat és bíztatást árasztó megnyerő személyiségét – hangzott el az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezető embriológus szakasszisztensének nyugdíjazása alkalmából tartott ünnepségen tavaly szeptemberben. Az osztályon töltött 17 év alatt aktív részt vállalt közel 3500 szervezeten kívüli megtermékenyítés és embrió beültetés, valamint 5500 inszeminációs kezelésben, munkája eredményeképpen több mint 1800 gyermekre vágyó párnak teljesült a vágya.

Tóth Lászlóné, Zsuzsa mosolya, lendülete a régi, mint mondja, nyugdíjas férjével ki tudják használni a két felnőtt lány és a nyugdíj adta szabadságot: sokat utaznak, és a kertre a gyümölcsfákra is van idejük. A legcsodálatosabb dolog adatott meg neki: saját szemével követhette a természet csodáját, ahogy embrióvá serkennek a petesejtek.

Fiatal lányként, későbbi férjével együtt, Tiszaföldvárról került a budapesti Fodor János Állami Egészségügyi Orvossegédképző Iskola nappali tagozatára, ahol 1965 augusztusában államvizsgázott kiváló eredménnyel. A szeptember laboratóriumi és izotóp szakasszisztensként már a munkahelyén találja. Gyakorló éveit a Róbert Károly körúti Kórház Központi Laboratóriumában, azután kutatási területen, az Orvostovábbképző Intézetben, majd pedig a SOTE II. Számú Szemészeti Klinikáján töltötte, ahol főként enzim meghatározásokat végzett. 1978-tól 2011 júniusi nyugdíjazásáig az I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika volt a munkahelye, ahol kezdetben 16 éven át daganatos immunológiával foglalkozott az Immunológiai Laboratóriumában Csömör Sándor professzor úr vezetése alatt. Majd 1994-ben, amikor Papp Zoltán professzor irányítása alatt létrehozták az Asszisztált Reprodukciós Osztályt (IVF), Zsuzsa lett a vezető embriológiai szakasszisztens, s e felelősségteljes munkája mellett 2001-től egyúttal osztályvezető főnővér is volt. Kiemelkedő munkáját elismerés kísérte: 2001-ben kiváló dolgozói kitüntetést kapott.

Tavaly szeptemberi búcsúztató ünnepségén dr. Urbancsek János professzor, az Asszisztált Reprodukciós Osztály vezetője a többi közt a következő szavakkal köszöntötte: „osztályunkon eltöltött 17 éve alatt emberfeletti odaadásával, kitartásával, pontosságával, megbízhatóságával és lelkiismeretességével nagymértékben hozzájárult a dr. Fancsovits Péter vezette embriológiai laboratórium és az egész osztály magas minőséget megvalósító, sikeres munkájához”. Az osztályvezető elmondta azt is, hogy a labort alapító Bárándi Zsolt doktor halálakor egy éven át 1998-ban Zsuzsa éjjel-nappali munkájával voltak csak képesek az IVF osztály folyamatos, zökkenőmentes ellátását biztosítani úgy, hogy az embriológiai labor tevékenységének minden egyes mozzanatát önállóan és ő egyedül végezte. E teljesítménye azóta is egyedülálló hazánkban az embriológus szakasszisztensek körében.

A bensőséges búcsúztató ünnepségen a kollégák mellett az akkor 16 éves Edina, az osztály működésének legelőször született gyümölcse több társával együtt 46 szálból álló rózsacsokorral köszöntötte Tóth Lászlóné Zsuzsát.

Tolnai Kata