Az orvosok bruttó 350 ezer forintos fizetésig egységes, meghatározott összegű (számítások alapján bruttó 65 ezer 823 forint) emelésben részesülnek. E fölött minél többet keres valaki, annál kevesebb emelést kap. A bruttó 350 ezer és 450 ezer forint közötti bérrel rendelkezők esetében 350 ezer forinttól felfelé 10 ezer forintos sávonként ötezer forinttal csökken az emelés mértéke, míg a 450 ezer forint felett keresők egységesen tízezer forintos emelésre számíthatnak. Az egyéb diplomások 31 ezer 435 forinttal kapnak többet – olvasható az Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleményében.

Fotók: attekovacs.com

A szakdolgozók számára teljesen új bértáblát dolgozott ki az államtitkárság, esetükben mind a képesítést, mind a szolgálati időt figyelembe vették, s eszerint 22 ezer 048 szakdolgozónak 20 ezer forint feletti lesz a béremelése. A többieknek – 32 ezer 277 dolgozónak – 15-20 ezer forinttal érkezik majd több pénz havonta a bankszámlájára.

A kormány mostani döntése mintegy 17 ezer orvost, 68 ezer egészségügyi szakdolgozót, valamint körülbelül 1400, az ágazatban dolgozó, de egyéb felsőfokú végzettséggel rendelkező személyt érint. A mostani intézkedés a 2012-ben rendelkezésre álló források terhére kívánja az orvosok és egészségügyi szakdolgozók bérét rendezni. A béremelés a fekvő- és járóbeteg-ellátás állami, önkormányzati, valamint egyházi tulajdonú intézményeiben, a gyógykezelésben közvetlenül közreműködő vagy ahhoz nélkülözhetetlen munkakörben alkalmazottként dolgozó szakemberekre terjed ki. Ugyanakkor nem érinti az emelés az alapellátásban dolgozókat, valamint a nem-állami, önkormányzati és egyházi fenntartású intézménynél, a vállalkozási, gazdasági társasági formában, továbbá alapítványnál, egyesületben egészségügyi tevékenységet végző személyeket.

Az intézkedések forrása a népegészségügyi termékadóból 2012-ben rendelkezésre álló bevételből (15 milliárd forint), az egészségügyi struktúra-átalakításból származó rendszerszintű megtakarításból, illetve az Egészségbiztosítási Alapon belüli egyéb átcsoportosításból (15,55 milliárd forint) tevődik össze. Ez összességében több mint 30 milliárd 500 millió forintot jelent.

Fontos hangsúlyozni, hogy a fizetésemelés nem egyszeri juttatás, hanem beépül az egészségügyi ágazati bértáblába, így az emelt összegű illetmény a jövőben is garantált lesz. A törvénymódosítás a tervek szerint 2012. július 1-jén lép hatályba, ezt követően a dolgozók január 1-jéig visszamenőlegesen is megkapják a jelenlegi és az emelt bér közti különbözetet. DP

Forrás: Egészségügyért Felelős Államtitkárság/weborvos.hu