Összességében pozitívnak tartja az egyetem 2012-es költségvetését dr. Ivády Vilmos. Úgy fogalmazott: az idei büdzsé gazdaságilag megalapozza a szakmai tevékenység és a minőség fenntartását, illetve javulását. Saját forrásból nem kezd nagyberuházásba az intézmény, de számos korábban elkezdett fejlesztés befejeződik 2012-ben. A gazdasági főigazgató az interjúban arról is beszélt, hogy idén 96 ezerről 120 ezer forintra emelkedik az egy főre jutó béren kívüli juttatás összege.

Dr. Ivády Vilmos fontosnak tartja, hogy immár ötödik éve, menetrendszerűen februárban elfogadták a Semmelweis Egyetem költségvetését. Emlékeztetett arra, hogy az év elején általában még nem lehet tudni, hogyan alakulnak majd a bevételek, de idén már a tervezés fázisában kiderült, hogy az államilag finanszírozott oktatási bevételek 17 százalékkal, vagyis 1, 8 milliárd forinttal csökkentek. Úgy számoltak, hogy a klinikai bevételek a tavalyi évre tervezett összeghez képest idén várhatóan egymilliárd forinttal emelkednek, az egyéb bevételek pedig hasonló szinten lesznek, mint amivel 2011 év elején is kalkuláltak.

Mint mondta, a költségvetés tervezésénél fontos szempont, hogy az intézmény milyen eredménnyel zárta a korábbi évet, ezért is lényeges, hogy a Semmelweis Egyetemnek – 2011-ben először – nem volt az év végén lejárt szállítói tartozása és tartalékokkal kezdte meg az új költségvetési időszakot.
A főigazgató kiemelte: mindezek alapján 2012-ben a költségvetésben megpróbálták biztosítani kari és klinikai központ szinten az előző évre eredetileg tervezett kereteket. Ha itt figyelembe vesszük azt is, hogy 2011-ben év közben volt egy keretcsökkentés, akkor mindenképpen pozitívan értékelhető az idei költségvetés – fogalmazott. Megjegyezte: azért is tudtak 2011 év eleji számokkal tervezni, mert a karok és a Klinikai Központ vállalták, hogy visszateszik az egyetem költségvetésébe a tavalyi maradványösszegeik egy részét.

Az egyetem az államilag finanszírozott oktatási bevételek csökkenését a devizatandíjas bevételekből pótolja. A tanszékek, karok lényegében nem is érzik meg, hogy csökkent a tevékenységük finanszírozása. Cserébe reméljük, hogy tartják az eddigi minőséget, vagy ezen a színvonalon akár javítanak is. Gazdaságilag megalapozzuk a szakmai tevékenység és a minőség javulását –hangsúlyozta a főigazgató.

Dr. Ivády Vilmos felidézte: a költségvetés tervezés során azzal is számolniuk kellett, hogy a márciusban életbe lépő munkajogi szabályozások miatt megnövekednek az ügyeleti pótlékterhek, valamint az ún. kötelező előresorolási rendszerből fakadóan 680 millió forint teher hárul az egyetemre. Az új szabályok alapján a dolgozónak nyilatkoznia kell, hogy vállalja-e önkéntesen az túlmunkát. Az egyetem annak érdekében, hogy tudja biztosítani az ügyeleti napokon a munkavégzést eddig is többet fizetett a megszabottnál: hétköznapokon 70 helyett 110, pihenő- és ünnepnapokon 80, illetve 90 helyett 130 százalékot. Az új szabályok alapján jelenleg modellezik, hogyan lehet a legjobban megoldani a munkaszervezést, ebben a klinikák lényegében szabad kezet kaptak – mondta.

Véleménye szerint mint minden költségvetésnek, ennek is vannak kockázatai: beterveztek olyan bevételi elvárásokat amelyekről az év elején még nem tudni, hogy megvalósulnak-e majd. Ezek teljesülése elvárás a menedzsment felé – közölte.

Dr. Ivády Vilmos tájékoztatása szerint új beruházásba kevésbé kezd bele az egyetem, leginkább folyamatban lévőket fejeznek be. Példaként említette a Szemészeti Klinikát, melynél most zárul le a közbeszerzési eljárás, és fél éven belül befejeződik az épület felújítása. Ide sorolta a központi épület még hátra lévő részeinek a felújítását, melynél eltekintenek attól, hogy a homlokzatot és a kerítést is megújítsák, de az eredetileg tervezett akadálymentesítés, illetve a tetőtér hasznosítása megvalósul. Az Igazságügyi és Orvostani Intézetben lesz egy nagyjából kétszáz millió forintos felújítás és elindul az I. Sz. Sebészet nem klimatizált műtőszárnyának a felújítása is.

Oktatáshoz kötődő beruházás a pályázati forrásból érkező 200 millió forint értékű skill labor eszközpark elhelyezése, mely az Ernő utcai volt kollégium épületébe kerül. Ennek költsége 60-70 millió forint lesz. Ugyancsak oktatási fejlesztés a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet Herceghalmi telepén kialakítandó nagy állatműtő és az ehhez kapcsoló infrastruktúra, amely közel 50 millió forintba kerül.
A legnagyobb beruházás a Korányi Projekt, melynek költségeit nagyrészt uniós pályázat biztosítja, de bizonyos szervezeti egységeknek a munkálatokkal összefüggő áthelyezésére és egyéb járulékos feladatokra ettől függetlenül kellett költségeket beterveznie az egyetemnek.

A főigazgató az interjúban beszámolt arról: éppen most állapodtak meg a szakszervezettel, illetve a közalkalmazotti tanáccsal az idei béren kívüli juttatásokról. Mint mondta, a költségvetésben 96 ezer forintot terveztek be erre dolgozónként, de kész az egyetem vezetése ezt 120 ezerre emelni január 1-től visszamenőleg. Nagyon rugalmasak vagyunk abban, hogy ezt milyen formában kapják meg a dolgozók – jelentette ki.

Jelezte, egyelőre nincs új információjuk a kormány által a devizahiteles közalkalmazottak részére biztosítandó árfolyam rögzítési lehetőségről. Az egyetem elvégezte azokat a feladatokat, amelyeket ez ügyben a kormányzat kért tavaly év végén. A pénzügyi igazgatóság munkatársai a két ünnep között túlóráztak, annak érdekében, hogy mindenkinek be tudják fogadni december 31-ig a regisztrációját. Az egyetem 21 millió forintot saját hatáskörben is biztosított a dolgozóknak a végtörlesztés elősegítésére. Várjuk a további információkat, amit kell, meg fogjuk tenni a dolgozók érdekében – közölte dr. Ivády Vilmos.

T-Sz.Sz.