A Hotel Hélia Thermal kínált méltó környezetet a jubileumi Füvészkerti Urológus Napnak (FUN). A hagyományokhoz híven a hazai előadók mellett külföldi előadó is színesítette a programot, az idén prof. Karl Pummer (Graz, Ausztria). A rajta kívül felkért prof.Herbert Rübben (Essen, Németország) hirtelen betegsége és prof. Josip Galic (Eszék, Horvátország) a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudtak részt venni a tudományos fórumon. Először Romics Imreprofesszor tekintette át sok diával illusztrálva az elmúlt 25 FUN történetét, őt Pajor László professzor (Szegedi Tudomány Egyetem Urológiai Klinika) követte, aki a nemi átalakító műtétek technikáját, nehézségeit és lehetőségeit ismertette. Karl Pummer a prosztatadaganatos betegek aktív megfigyelésének (active survillance) és szoros utánkövetésének (watchful waiting) előnyeit és hátrányait vázolta fel. Flaskó Tibor (DEOEC, Urológiai Klinika) igazgató a laparoszkópos cystectomiával szerzett kezdeti tapasztalatokról számolt be a nemzetközi publikációk tükrében. Farkas László professzor (PTE, Urológiai Klinika) a dél-dunántúli régió urológiai ellátásának nehézségeit ismertette. Rübben professzor előadását, amelyben a húgyhólyagdaganatok kezelésének újdonságaival foglalkozott volna, távollétében Riesz Péter adjunktus (Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika) Rübben diáival tartotta meg.

Az urogynecológiai betegek kivizsgálásának és kezelésének magyarországi helyzetét Majoros Attila adjunktus (Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika) vázolta fel és tett javaslatot egy egységes, szakmákon átívelő betegellátási rendszer kidolgozására. Szendrői Attila adjunktus (Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika) a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésének új irányelveit foglalta össze. Ezt egészítette ki Nyirády Péter docens (Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika) előadása a gyógynövény tartalmú készítmények alkalmazásának lehetőségeivel és Michael Marberger professzor (Bécs, Ausztria) a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, gyulladása és daganata közötti kapcsolat elemzésével.

Délután Bánfi Gergely (Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika) kerekasztal-megbeszélés során egy évek óta, változó sikerrel kezelt beteg komplikált történetével vázolta fel az urológiai fertőzések kezelésének nehézségeit és lehetséges buktatóit. Az eset ismertetés remek lehetőséget nyújtott az urológus és infektológus szakma irányelveinek összehasonlítására és gyakorlati alkalmazhatóságuk elemzésére. Ezt követően Nyirády Péter docens foglalta össze a BPH kombinációs kezelésének előnyeit nagy multicentrikus vizsgálatok eredményeivel alátámasztva.

Az immáron hagyományos „bonbon” Vajda Sándor (Borosjenő, Erdély) szívbe markoló előadása volt, amelyben a kereszthalál fiziológiai történéseit elemezte orvosi szemmel. Szűcs Miklós főorvos (Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika) – mint az Urológiai Klinika Uroonkológiai Centrumának munkatársa és hazánkban a legtöbb ilyen kezelést végző szakember – az áttétes vesedaganatok gyógyszeres kezelésének magyarországi helyzetét vázolta fel. Lovász Sándor főorvos (Jahn Ferenc Kórház, Budapest) az interstitiális cystitis diagnosztikájának és kezelésének új lehetőségeiről számolt be. Keszthelyi Attila adjunktus (Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika) a radikális cystectomiák során szerzett személyes tapasztalatait osztotta meg jól illusztrált előadásában.

Este a hagyományokhoz híven, a hotel nagytermében került megrendezésre az urofarsang és bál, amely a komoly szakmai programot követően kikapcsolódási lehetőséget teremtett a személyes kapcsolatok ápolása mellett. A Cocktail zenekar húzta a talp alá valót és a Szomszédnéni Produkciós Iroda szórakoztatta a nagyérdeműt.

Másnap, Mavrogenis Stelios (Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika) a nagyméretű, komplex húgyúti kövek – új, az Urológiai Klinikán nemrég bevezetett – eltávolításával kapcsolatban a kezdeti tapasztalatokat ismertette. Nádas György főorvos (Kapás utcai Rendelőintézet, Budapest) az urológiai alapellátásban dolgozók, míg Sebesi József (Veszprémi kórház, Urológiai Osztály) a rezidensek helyzetének ismertetésével váltottak ki parázs, építő jellegű vitát. A prosztatadaganatos betegek kezelésében Böszörményi-Nagy Géza főorvos (Bajcsy kórház, Urológiai Osztály) a GnRH analógok alkalmazási lehetőségeit, míg Riesz Péter adjunktus a személyre szabott kezelés fontosságát taglalta. A tesztírás előtt a poszter szekcióban a fiatal urológusok is bemutatkozhattak.

Összességében a jubileumi FUN méltó folytatása volt az eddigi 24 FUN-nak, a hazai urológia porondján hangsúlyos rendezvénysorozatnak, melyet a 230 résztvevő érdeklődése is bizonyít.

Dr. Szendrői Attila