Éppen ma 34 éve fejeződött be a Nagyvárad téri Elméleti Tömb (NET), az ország legmagasabb középületének átadása. Magyarországon a legmagasabb, nem ipari célú épületek mind száz méter alattiak, a lakó- és irodaépületek közül 89 méterével a NET a legmagasabb. (A rendőrpalota az antennatoronnyal együtt öt méterrel több, anélkül viszont csak 62.) A elméleti tömb megépítésére azért volt szükség, mert a Semmelweis Egyetem súlyos helyhiánnyal küzdött. 1962-ben az Orvostudományi Egyetem Nagyvárad téri Elméleti tömbjére kiírt tervpályázaton Gerlóczy Gedeon, Südi Ernővel és Wagner Lászlóval együtt első díjat nyert. Az épület végül Wágner László tervei alapján készült el, a kivitelező a 21. sz. Állami Építőipari Vállalat, mai nevén Magyar Építő Zrt. volt.

Az egyetem épületei közült talán a NET a legismertebb, melyben orvosi kutatóintézetek találhatók. 2003 óta új liftek teszik lehetővé a magasban elhelyezkedő emeletek megközelítését. 

Forrás: koos.hu

A toronyépület lábainál elterülő két emelet magas épület az aulát, a dísztermet, két nagy előadótermet (a „zöld” és a „barna” előadóterem), valamint kis szemináriumi termeket és irodákat tartalmaz.

A 22 emeletes Nagyvárad Téri Elméleti Tömbben rendezi meg az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület minden évben az Országos Tűzoltó Lépcsőfutó Versenyt. A verseny igen népszerű, a legtöbb megyéből érkeznek versenyzők. Több mint száz versenyző méreti meg magát a közel harminc kilogrammos tűzoltói felszerelésben. A korábbi évek tapasztalata alapján a nyertes 3 percen belül teljesíti a 461 lépcsőfokot.

K. I.
T-Sz.Sz.