Az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika gyászol. December 1-én elhunyt dr. Szendei György egyetemi adjunktus, a klinika endokrinológiai ambulanciájának vezetője. Távozásával fájdalmas veszteség érte klinikánkat.
Dr. Szendei György az orvosi hivatás szeretetét már gyermekkorban édesapjától, egyetemünk ismert belgyógyász docensétől szívta magába. Orvosi diplomáját 1978-ban szerezte. Tanulmányainak befejezését követően az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára került, így összesen csaknem 40 évet töltött az Egyetemen. A szülészeti és nőgyógyászati szakvizsga megszerzése után a nőgyógyászati endokrinológia, a meddőség és az endometriózis diagnosztikájának és kezelésének összetett rejtelmei foglalkoztatták. Ph.D. tudományos értekezése is e témakörökből született.
Az elmúlt 33 év során betegek ezrei keresték fel panaszaikkal és Ő segített. Hatékonyan kezelte az endometriózisban szenvedők fájdalmát, sikeresen gyógyította a meddő nőket és számtalan egészséges magzatot segített a világra. A betegek körében népszerű volt. Kiváló szakmai tudása mellett hatalmas munkabírása, lelkiismeretessége, nagyvonalúsága és közvetlensége miatt szerették.
Nemcsak a betegeknek segített, készséggel adott tanácsot munkatársainak, önzetlenül tanította, oktatta a fiatal kollegákat. A szülészeken, nőgyógyászokon kívül számos endokrinológus sajátította el a nőgyógyászati endokrinológia alapjait mellette.
A graduális oktatásban a nőgyógyászati endokrinológia témakörben valamennyi tantermi előadást Ő tartotta az elmúlt két évtizedben. A három nyelven előadó oktatók közé tartozott. Az orvostanhallgatók kedvelték világos, egyszerű előadó stílusát, gyorsan felismerték naprakész szakmai felkészültségét, ezért szívesen írtak vezetése mellett diplomamunkát, rektori pályázatot.
A hazai nőgyógyászati endokrinológia meghatározó személyisége volt. Szakmai elismertségét igazolja, hogy több tudományos társaságban töltött be vezető szerepet. A Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Endokrinológiai Társaság főtitkári feladatkörét látta el és beválasztották az Európai Endometriózis Liga vezetőségi tagjai közé is.
Külföldi tanulmányútjai során korán felismerte a nőgyógyászati endoszkópos műtétek jelentőségét. Lelkesen harcolt a nőgyógyászati laparoszkópia minél szélesebb körben történő alkalmazásáért. Nem volt könnyű feladata. Küzdelme nem volt hiábavaló, napjainkban az általa lefektetett alapokon építkezünk és ezért hálásak vagyunk Neki.
Hivatástudata, a betegek iránti elkötelezettsége példaértékű a fiatal orvosok számára. Fáradhatatlanul dolgozott, gyógyította a betegeket, ezért munkatársai tisztelték, szerették, becsülték. Emlékét örökre megőrizzük.
Dr. Rigó János
klinikaigazgató