Dubóczky Gergely két éve, lényegében véletlenül került a Medikus Zenekarhoz. A fiatal karmester itt maradt, és csapatot épített: a mostanra harmincnál is több tagot számláló csapattal jövőre már – a tervek szerint – Brahms Akadémiai ünnepi nyitányát is műsorukra tűzhetik. A zenekar tagjai aktuálisan a karácsonyi koncertjeikre és a vizsgaidőszakra készülnek.

Bár folyamatosan sok felkérést kapok, fel sem merül bennem, hogy ne folytassuk a közös munkát. Megszerettem őket. Szívesen csinálják, ez hoz egyensúlyt a mindennapjaikba, élvezik az együtt zenélést – fogalmazott.
A Medikus Zenekar legtöbb tagja orvostanhallgató, de szinte mindegyik kar képviselteti magát a csapatban. A heti egyszeri három órás próba kétnyelvű, mivel a zenekarban több olyan hallgató is van, aki a német nyelvű képzésen tanul. A zenekar állandó tagjai már elegen vannak klasszikus szimfóniák eljátszásához. Amikor idekerültem, akkor egy h-moll szvittel hónapokat kellett eltöltenünk, azóta összeszoktunk és elhitték, hogy a zene nem kötöttség, hanem szabadság, így már Strauss keringőt is játszhattunk – mondta a karmester.

Dubóczky Gergely
 

Dubóczky Gergely szerint a zenekar tagjainak a tudásszintje nagyon különböző, de a lelkesedés mindegyikükben megvan. Szavai szerint nem az az elvárás, hogy a Berlini Filharmonikusok szóljon, hanem ne féljenek beülni és játszani azt, ami a kottában van.
A Medikus Zenekar nem hirdeti magát, az új tagokat leginkább a mostaniak hívják a csapatba. A karmester úgy érzi, kezdenek egyre szélesebb körben is ismertté válni, ami még tovább növelheti a létszámot. Fuvolista mindig sok jelentkezik, de hiány van brácsából, nagybőgősből, és jöhetne fagottos is – jegyezte meg. Elmesélte, hogy a klasszikus zenekari hangszerek mellett időnként különlegesebb lehetőségek is adódnak, de ezeket nem mindig tudják kihasználni. Jelentkezett például olyan hallgató, aki eufóniumon játszik, és több harsonás is jelezte, hogy szívesen részt venne zenekar munkájában. A hallgatók leterheltsége miatt a csapat általában nem próbál vizsgaidőszakban, de nyáron tartanak workshopokat és minden évben részt vesznek az orvos-zenész találkozókon.
Dubóczky Gergely nagy fontosnak tartja az amatőr zenekarnál végzett munkát, mert itt soha nem tapasztalja azt a kiégettséget, ami a professzionális zenész világ egy részét jellemzi. Náluk ez nincs: nekik a zene adomány és nem kényszer – hangsúlyozta.

Fotók: attekovacs.com

Óriási segítségnek tartja, hogy dr. Tulassay Tivadar rektor támogatja a zenekart és figyelemmel kíséri a munkájukat. A legnagyobb sikerüknek azt tartja, hogy el tudtak játszani egy Haydn szimfónia tételt. Nemcsak szakmai, hanem érzelmi okokból is, mert az osztrák zeneszerző a kedvence.
A Medikus Zenekar jövőre egyesületté alakul, a posztgraduális tanulmányait várhatóan Bécsben folytató karmester pedig segítséget kap, hogy akkor se álljon le a munka, ha nem tud mindig Budapesten lenni.
T-Sz.Sz.

(A cikk a Semmelweis Egyetem Újság decemberi számában jelent meg)