RS22238_KA-20140907-IMG_5257-envnyito-scrA Medikus Zenekar sikeres koncertet adott Bayreuth-ban Dubóczky Gergely karmester vezetésével. A 2008-ban alakult, orvostanhallgatókból álló zenekar a Richard Wagner Társaság ajánlásával adott koncertet: Beethoven, Haydn és Wagner műveit adták elő „Wagner városában”.

Dubóczky Gergely elmondta: az ottani zeneiskola Wagner-termében léptek fel és mivel a koncert időpontja nagyon közel volt az ünnepi játékok kezdetéhez és annak a próbái zajlottak, a zenei élet krémje már a városban volt. A teltházas koncerten a közönség soraiban ott ült egyebek mellett Samuel Youn operaénekes, aki a Bolygó Hollandi címszerepét énekelte, Nicolaus Richter, a bayreuthi Wagner Társaság elnöke, Bajai András, a budapesti Wagner Társaság elnöke és Batta András, a Zeneakadémia volt rektora is.

Nagyon szép műsort vittünk, amiben a Wagner által írt Siegfried Idyll is szerepelt, valamint egy Haydn szimfónia és két nyitány. Utóbbiak elhangzottak már a Semmelweis Egyetem közönsége előtt is, egyik a tavalyi, másik az idei tanévnyitón – idézte fel. Beszámolója szerint a koncert nagyon jól sikerült, hatalmas tapsot kaptak. Nekem is különlegesség volt ez a koncert, olyan helyszín, amely a profi zenészek többségének is ritkán adatik meg, amatőröknek pedig biztosan új impulzust ad – fogalmazott. Mint mondta, nagyon sokan gratuláltak nekik a koncert végén. A szervezők kedves gesztusaként közös vacsorán is részt vettek az előadás után.

RS22225_KA-20140907-IMG_5210-envnyito-scrA koncertről zenei kritika is megjelent: dr. Frank Piontek a Der Opernfreund tudósítója szerint a zenekar „dallamhidat teremtett Németország és Magyarország között”. A beszámoló arra is kitér, hogy a lezáró akkordot követő tíz másodperces szünet és a taps mindent elmondott a zenészek bravúros játékáról.

A zenekar úgy tapasztalta, a helyiek nagyon kedvesek voltak, örültek neki, hogy egy nem professzionális zenekar ilyen színvonalon muzsikált. „Volt, aki nem hitte el, hogy a zenekar tagjai orvostanhallgatók. A koncerttel jó hírét vittük a Semmelweis Egyetemnek, nagyon tisztelték, hogy Magyarországon van olyan felsőoktatási intézmény, amelynek ez ilyen szinten fontos” – idézte fel a karmester.

RS22231_KA-20140907-IMG_5234-envnyito-scrA zenekar néhány napot töltött Bayreuth-ban, de jutott idejük arra, megkoszorúzza Wagner sírját, Liszt sírjánál pedig eljátszottak egy cselló quartettet. Dubóczky Gergely elmondta: az utazás előtt hetekig minden nap próbáltak, ami – figyelembe véve, hogy ez a vizsgaidőszakot is érintette – nagyon nagy teljesítmény a hallgatók részéről, akik valóban nagy elszántságról tettek tanúbizonyságot. Megérte az erőfeszítés, olyannyira, hogy vissza is hívtak minket – hangsúlyozta.

A zenekar vezetője köszönetét fejezte ki dr. Szél Ágoston jelenlegi és dr. Tulassay Tivadar volt rektornak , valamint a magyar és a német Wagner társaság elnökének azért, hogy létrejöhetett a koncert és megvalósulhatott az utazás. Kiemelte továbbá a koncertmester, Jobbágy Andor munkáját, aki folyamatosan rengeteget segít a zenekarnak.

Dubóczky Gergely kitért arra: izgalmas időszak elé néznek, mert az Egészségtudományi Kar 40 éves jubileuma alkalmából elkészül a zenekar első CD-je, valamint új hangszerként megjelenik a zenekarban ahárfa. A Medikus Zenekar létszáma továbbra sem állandó, a hallgatók egy része folyamatosan cserélődik, jelenleg 30 és 40 fő között mozog. Folyamatosan vesznek fel új tagokat, jelentkezni a zenekar vezetőjénél lehet.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.