Egy januártól életbe lépő törvénymódosítás értelmében még az udvaron sem lehet rágyújtani a Semmelweis Egyetem területén. Mivel az egyetem egészségügyi intézménynek minősül, még nyílt légtérben sem lehet dohányzóhelyet kijelölni – tájékoztatott dr. Jákó Kinga orvosszakmai, finanszírozási és minőségbiztosítási igazgató. Minderről majd írásbeli tájékoztatók útján is informálják a munkatársakat, a betegeket és a látogatókat.

A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvény módosítása januártól három hónap türelmi időt biztosít, ezt követően azonban pénzbírsággal sújtható az, aki tiltott helyen gyújt rá. A helyszínen a tilosban füstölőkre kiszabható, úgynevezett egészségvédelmi bírság akár 30 ezer forint is lehet a jogszabály szerint, az egyetem azonban akár 2,5 millió forintig terjedő összeggel is büntethető a dohányzóhelyek kijelölésére vonatkozó kötelezettség nem vagy nem megfelelő teljesítése, valamint a dohányzást, illetőleg a dohánytermékek forgalmazását érintő tilalmak, korlátozások megtartására vonatkozó ellenőrzési kötelezettség elmulasztása esetén – ismertette a jogszabályt dr. Rigó Kinga, az egyetem főtitkára. A törvényi előírások betartását az ÁNTSZ ellenőrzi.

A közforgalmú intézmények (például vendéglátó-ipari egységek) nyilvánosság számára nyitva álló, zárt légterű helyiségeiben, közösségi közlekedési eszközökön, munkahelyek zárt légterű helységeiben egyáltalán nem lehet majd dohányzóhelyet kijelölni. Emellett az egészségügyi szolgáltatókhoz hasonlóan a közoktatási intézményekben és a gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményekben még a szabad levegőn sem lehet januártól dohányozni. Néhány kivételt ugyanakkor enged a jogszabály, így például a pszichiátriai betegeket kezelő intézetekben zárt légtérben is kijelölhető dohányzóhely a pszichiátriai betegek számára.

A dohányosok számát tekintve Magyarország a világ élmezőnyébe tartozik, a férfiak 32,8, míg a nők 23 százaléka dohányzik. Magyarországon évente 28 ezer ember veszti életét a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek miatt. E káros szenvedély felelős a tüdőrák okozta halálozás 90-95 százalékáért és az összes rákos megbetegedés által okozott halálozás 30-35 százalékáért.

DP