Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. november 28.
543542 Összes oltás

Ami elromolhat ötven év felett, az el is romlik. A Murphy törvénykönyvére utaló mondás a Semmelweis Egyetem (SE) két szakorvosa által szerkesztett, most megjelent könyvben olvasható, amely azzal foglalkozik, hogy miként lehet egészségesnek maradni a fiatal évek elmúltával. Az Ahhoz képest című kötetből kiderül: az öregedést hatvan százalékban az öröklött tulajdonságaink, negyven százalékban viszont az életminőségünk határozza meg, tehát mi magunk is nagymértékben felelősek vagyunk öregedésünk ritmusáért, mikéntjéért.

Dr. Krasznai Magdolna, a SE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának adjunktusa, a könyv egyik szerkesztője azt mondja, az ötven év feletti betegei nagyon gyakran kérnek tőle életvezetési tanácsokat. Ma a középkorú emberek sokkal jobb állapotban vannak, mint tíz évvel ezelőtt, a többségük igyekezne is tenni az egészségéért, megelőzni a magas vérnyomást, a túlsúlyt, a cukorbetegséget, csak éppen úgy tűnik, rohanó világunkban elvesznek az információk” – vázolja dr. Krasznai Magdolna, hogy miként született meg a könyv gondolata. Bár ma már szinte minden elérhető az interneten, a könyvben egy helyen rendszerezve megtalálhatóak a szakmailag megalapozott tanácsok – jegyezte meg.

„A mai kor ötvenes éveiben járó embere még teljesen aktív, a társadalom hosszú évekig számít a munkájára és megváltozott e korosztály családban betöltött szerepe is. Gyermekeik egyre később alapítanak családot, így manapság egyre idősebben válunk nagyszülővé. A biológiailag szabályozott öregedésünket ugyan nem tudjuk alapjaiban megváltoztatni, de tudatossággal a korral járó egészségromlást lassíthatjuk, hosszú évekkel eltolhatjuk” – emelte ki a könyv másik szerkesztője, dr. Barna István, a SE I. sz. Belgyógyászati Klinikájának docense. Mint mondja, gyakran tapasztalja, hogy számos kérdéssel, problémával az időhiány, a szégyenérzet, vagy a panasz valódi súlyának hibás megítélése miatt nem fordulnak orvoshoz az emberek, nem mennek szűrővizsgálatra, holott egészségük megőrzése miatt ez sok esetben igen fontos lenne. Pedig a tudatos egészségmegőrzés, a szűrővizsgálatok igénybe vétele, az életigenlés, a testmozgás, az apró örömök megélése biztosíthatja mindannyiunk számára az egészségben eltöltött, kiegyensúlyozott mindennapokat – tette hozzá dr. Barna István.

Forrás: timesofmalta.com

A szerzők azt hangsúlyozzák, az idős kornak nem kell feltétlenül a lemondásról szólnia. Törekedjünk az egészséges táplálkozásra, figyeljünk a napi folyadékbevitelre, mozogjunk sokat, ne hízzunk el és ne dohányozzunk – csak néhány, a többségében a Semmelweis Egyetem klinikáihoz köthető szakértők tanácsaiból. De ezek mellett a könyv szépségápolási tanácsoktól a frontérzékenységen és a helyes táplálkozáson át a lelki betegségekig számos témával foglalkozik; így például a sporttal is.

Köztudott, hogy a mozgásnak nagy szerepe van a betegségek megelőzésében, a meglévő panaszok mérséklésében. Hazai felmérések szerint azoknak az időseknek, akik rendszeresen mozognak, kevesebb testi panaszokban is megnyilvánuló lelki eredetű betegségük van, ellenállóbb a védekező rendszerük, hosszabb ideig élnek. A legtovább művelhető sportág az úszás és a vízi torna, emellett a jóga egyes irányzatai is ajánlottak az idősek számára. DP