Dr. Jakus Zoltán

Tíz fiatal kutató vehette át az idén ötödik alkalommal odaítélt Junior Prima Díjat a magyar tudomány kategóriában, köztük Dr. Jakus Zoltán egyetemi adjunktus (SE Élettani Intézet). A díjhoz kapcsolódó elismerést a Magyar Tudományos Akadémián adták át. A Junior Prima Díjat a magyar tudomány kategóriában a Magyar Fejlesztési Bank gondozza és biztosítja a jutalmat, amely idén is személyenként hétezer euró. „A kutatási területek sokszínűsége azt jelzi, hogy egymástól távoli diszciplínák esetében is vannak Magyarországon olyan tudományos műhelyek, amelyekben már fiatalon is jelentős eredményeket lehet elérni” – e szavakkal méltatta köszöntőjében az elismerésben részesült kutatók és professzoraik teljesítményét Pálinkás József. Az Magyar Tudományos Akadémia elnöke reményét fejezte ki, hogy a Junior Prima Díj további erőfeszítésre sarkallja majd a már eddig is példamutató kitartással tevékenykedő fiatalokat, és arra biztatta őket, hogy tehetségüket és szorgalmukat hazájuk felemelkedése érdekében kamatoztassák.

 
Dr. Hunyady László

Dr. Hunyady László, az Élettani Intézet igazgatója a következőket írta a fiatal tudósról a Prima díjasokról szóló összeállításban:

Jakus Zoltán általános orvosi diplomáját 2002-ben szerezte a Semmelweis Egyetemen. Orvosbiológiai kutatásainak középpontjába a betegségek patomechanizmusának megértését helyezi in vivo betegségmodellek segítségével. Az elmúlt kilenc év alatt megjelent nemzetközi publikációinak szcientometriai adatai jelentősen meghaladják az MTA Orvosi Osztálya által az MTA doktora címhez megállapított értékeket.

Kutatási területe az immunológia, azon belül a természetes immunitásban kulcsszerepet ját­szó fagocita sejtek aktiválódásának, valamint autoimmun betegségek kialakulásának molekuláris mechanizmusára koncentrál. Kutatásaiban igen változatos módszertani arzenált alkalmaz: izo­lált, illetve tenyésztett sejtektől állatmodelleken át csontvelőtranszplantált kimérákig. Kezdetben témavezetője, dr. Mócsai Attila irányításával a kemoattraktáns receptorok, valamint az integrinek szignalizációs útjában részt vevő kináz enzimek szerepét vizsgálta. Megállapították, hogy neut­rofil granulociták stimulációjában az integrin és nem-integrin jel összeadódik, és a maximális stimulációt együttesen váltják ki. Legfontosabb önálló munkáiban közölt kísérleteivel alapvető, új ismereteket nyert két enzim, a PLCγ2 és a Syk szerepéről az arthritis kialakulásában. Kísér­letes munkáival megalapozott egy mára már klinikai kipróbálás alatt álló terápiás eljárást (Syk enzimgátlók).

Jakus Zoltán publikációs tevékenysége imponáló. Nemzetközi folyóiratban mostanáig publi­kált közleményei közül négy jelent meg tíz feletti impakt faktorú folyóiratban (Nature Immuno­logy, Blood, The Journal of Experimental Medicine, Trends in Cell Biology), közülük kettőben ő volt az első szerző. Többi közleménye is a szakma rangos folyóirataiban jelent meg (J. Immunol., Arthritis Rheumatol., Sci Signaling). Közleményeire eddig 337 független hivatkozás történt.

Jakus Zoltán ezen kutatási eredményeit döntő részben a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetében érte el. Eddigi pályafutása alatt két alkalommal töltött három-három hónapot Clifford Lowell laboratóriumában a University of California at San Franciscón. Kutatási tevékenységéért számos elismerésben részesült mind egyetemi, mind országos szinten. A legrangosabbak az MTA Orvosi Osztálya által elbírált Bolyai Kutatási Ösztöndíj, valamint a Miklós György-díj. Munkája elis­meréseként meghívást kapott Mark L. Kahn kutatólaboratóriumába (Department of Medicine, Cardiovascular Institute University of Pennsylvania).

Jakus Zoltán ezeket a tudományos sikereket, kutatási eredményeket folyamatos és jelentős mértékű oktatási feladatok elvégzésével egyidejűleg érte el. Az egyetemi szintű élettanoktatásban, valamint a tudományos diákköri utánpótlás nevelésében egyaránt kiváló teljesítményt nyújt.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy dr. Szanda Gergő – aki szintén a SE Élettani Intézetében dolgozik – ugyancsak Prima Junior Díjat vehetett át a magyar oktatás és köznevelés kategóriában.

T-Sz.Sz.

Forrás: mti.hu, mta.hu