Nyolc, az egyetemmel hosszabb időn keresztül eredményes szakmai kapcsolatot ápoló professzor vehette át a Doctor Honoris Causa (Tiszteletbeli Doktor) címet a Semmelweis Egyetem Szenátusának döntése alapján. A Szalonban tartott ünnepélyes átadón dr. Tulassay Tivadar rektor arra emlékeztetett, hogy 1967-ben alapították az egyetemen a Doctor Honoris Causa címet, így ez a 37. alkalom, hogy kiosztják. A karok felterjesztése alapján 2011-ben egy Ausztriában, egy Japánban , egy Lengyelországban, egy Németországban, két Egyesült Államokban és két Romániában dolgozó kiemelkedő professzor kapta meg a kitüntető címet.

Dr. Bocskay István (University of Medicine and Pharmacy of Targu-Mures) több mint négy évtizede működik együtt a Semmelweis Egyetemmel, munkájának köszönhetően mára nagyon eredményes diákcsereprogram alakult ki a két intézmény között. Dr. Bocskay István nagyon sokat küzdött azért, hogy a marosvásárhelyi egyetemen megmaradjon a magyar nyelvű fogászati képzés.

Dr. Ferenci Péter (Medical University of Vienna) kilenc évesen, az 1956-os forradalmat követően hagyta el Magyarországot, Bécsben szerzett orvosi diplomát. Számos nemzetközi konferenciát szervezett a hepatológia és a gasztroenterológia területén, rendszeresen részt vesz a Magyar Gasztroenterológiai Társaság éves találkozóin. A Semmelweis Egyetemmel hosszú évek óta aktív kapcsolatban van, több közös publikációja is született az egyetem kutatóival például a Wilson-kórral kapcsolatban.

Dr. Renato V. Iozzo (Thomas Jefferson University of Philadelphia) a patológia, a sejtbiológia elismert szakembere. Mintegy húsz éve működik együtt dr. Kovalszky Ilonával (SE I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet) és kutatócsoportjával.

Dr. Masaki Kitajima (International University of Health and Welfare Mita Hospital in Tokyo) rendkívül széleskörű tudományos munkát folytat, kutatta egyebek mellett, hogy a stressz miként károsítja a béltraktust, de foglalkozik a rosszindulatú daganatok génterápiájával is, mindemellett a robotsebészet jelentős képviselője. Dr. Masaki Kitajima a Japán-Magyar Sebészeti Társaság társalapító-elnöke.

Dr. Nagy Örs (University of Medicine and Pharmacy of Targu-Mures) közismert, nagy tapasztalatokkal rendelkező ortopédsebész, elsősorban csípő- és a térdprotézisműtétekkel foglalkozik. A Magyar Ortopédiai Társaság tiszteletbeli tagja, szoros az együttműködése a SE Ortopédiai Klinikájával.

Dr. Dirk Pickuth (Saarland University, Saarbrücken) tudományos érdeklődésének középpontjában a képalkotó eljárások állnak, elsősorban az onkológia és a hasüregi vizsgálatok területén. Pickuth professzor több mint egy évtizede a Semmelweis Egyetem egyfajta nagyköveteként tekint magára, több éve vendégelőadó a radiológiai diagnosztika témájában, elkötelezett a Magyarország és Németország közötti együttműködés erősítésében.

Dr. James S. Skinner (Indiana University, Bloomington) több mint 45 éve vizsgálja az egészségi állapot és a testmozgás kapcsolatát, évtizedek óta működik együtt magyar kutatókkal a nemzetközi sportorvos-szövetség keretein belül.

Dr. Andrzej Wiecek (Medical University of Silesia, Katowice) egyebek mellett a belgyógyászat, a nefrológia és az angiológia elismert szaktekintélye, a Budapesti Nefrológiai Iskola visszatérő előadója, rendszeresen tart Magyarországon előadásokat, konzultációkat.

A laudációk itt érhetők el: Dr. Bocskay István, Dr. Ferenci Péter, Dr. Renato V. Iozzo, Dr. Masaki Kitajima, Dr. Nagy Örs, Dr. Dirk Pickuth, dr. James S. SkinnerDr. Andrzej Wiecek

DP