Hermán Alíz: Gráf Ferenc

Az egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának aulájában egy közel 30 darabos professzori arcképcsarnok fogadja az arra járó oktatókat, hallgatókat, és az érdeklődőket. Az egyetem neves professzorait felsorakoztató panteon egy immár hat éves együttműködés eredménye a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel, annak Szobrász Tanszékével.
Az együttműködés a továbbiakban is folytatódik, így újabb és újabb megmérettetés elé állhatnak a lelkes szobrászhallgatók, hogy a szakmai zsűri döntését követően tovább gyarapodjon a Semmelweis Egyetem arcképcsarnoka.
A 2010/2011. tanévben dr. Karádi István, a SE ÁOK dékánja javaslatára mintázták meg Gráf Ferenc professzor, a neves belgyógyász portréját. Az alkotás nemcsak a szakmai zsűri tetszését nyerte el, de a professzort még ismerő kollégákat is lenyűgözte.

Dr. Pozsonyi Teréz

Dr. Pozsonyi Teréz, a III. sz. Belgyógyászati Klinika munkatársa egy levélben kívánt köszönetet mondani a nagyszerű munkáért a dombormű alkotójának, Hermán Alíz szobrász szakos hallgatónak. A harmadéves hallgató Kő Pál mester, a Munkácsy- és Kossuth-díjas érdemes művész tanítványa. (A művésznek 2011. júniusában volt kiállítása a Semmelweis Szalonban.) Hermán Alíz a jó tanítvány teljes odaadással és lelkesedéssel követi mesterét a figuratív formák alapos megfogalmazásában. Így kel életre a művész keze nyomán az élettelen anyagból a szobor és valósul meg munkáiban a lélek és a test harmóniája. Számos csoportos kiállításon szerepelt, jelenleg külföldi ösztöndíját tölti. Hermán Alíz pályamunkája a 2009/2010. tanévben is nyert, a fiatal alkotó akkor Kerpel-Fronius Ödön professzor arcképét mintázta meg sikeresen a fiatal alkotó.

K. I.

Dr. P. T.