Dr. Falus András

Századik előadását tartotta november 2-án a Semmelweis Genomikai Hálózat. A rendezvénnyel egyben Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai (korábban Biológiai) Intézet negyvenedik születésnapját is ünnepelték.
Dr. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt: teljesen természetes, hogy egy intézet időnként megújul és nevet vált. Mint mondta, annak idején erre azért volt szükség, mert a biológiai tudomány annyit változott és olyan sokszínűvé vált, hogy a hajdani Biológiai Intézet elnevezés már nem fedte le a tevékenységét. Azt kívánta, hogy az intézet megújulva, évtizedenként új tartalommal töltődve sokáig szolgálja a Semmelweis Egyetem dicsőségét.

Dr. Tulassay Tivadar

Dr. Ligeti Erzsébet, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Tudományos Bizottságának az elnöke felidézte a tíz évvel ezelőtti első előadást, ahol „fantasztikusan tele volt a terem”. Gratulált Falus Andrásnak ahhoz, hogy a hálózat előadásait azóta is szervezi. Hozzátette: nem emlékszik hasonló kezdeményezésre, ami túlélte volna ilyen hosszan a rendszerességet.
Dr. Falus András, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet igazgatója az ünnepségen némi humorral az esemény körüli számmágiára hívta fel a figyelmet. A dátum egyik fele tükörképe a másiknak: 2011.11.02, a hálózat a 10. évben a 100. előadását tartja, az intézet pedig 40 éves. A negyven két prímszámra osztható: 23-ra és 17-re. Dr. Csaba György, aki a megalakulásától kezdve éppen 23 évig vezette az intézetet, ezeket az éveket idézte fel, Falus András pedig az ezt követő 17 évről és az intézet mostani működéséről, feladatairól beszélt.
A századik előadás abban is különleges volt, hogy az alapító kérésére öt tudós (Dr. Szalai Csaba, dr. Kosztolányi György, dr. Nagy László, dr. Buzás Edit és dr. Peták István osztotta meg a gondolatait a hallgatósággal arról, hogy hol tart és merre megy a genomika.

T-Sz.Sz.