Négy fiatal kutató mutatkozhatott be a dr. Rácz István Alapítvány előadó ülésén október 18-án. A kuratórium azért adott lehetőséget dr. Dunkel Petrának (SE Szerves Vegytani Intézet), dr. Sohajda Tamásnak (SE Gyógyszerészi Kémai Intézet), dr. Sovány Tamásnak ( SZTE Gyógyszertechnológiai Intézet) és dr. Sipeky Csillának (PTE Orvosi Genetikai Intézet) egy-egy előadás megtartására, mert az elmúlt évek során – bár nem nyertek – többször nyújtottak be kiváló pályázati anyagot. Az ülést dr. Marton Sylvia, a kuartórium elnöke nyitotta meg.

Dr. Réthelyi Miklós a rendezvényen arról beszélt, hogy nagyon fontos a mecenatúra az oktatásban, mert az állam lehetőségei korlátozottak ezen a területen. A Nemzeti Erőforrás miniszter megköszönte, hogy az alapítvány segíti a fiatal kutatókat.

Dr. Tulassay Tivadar rektor Rácz István életét és tevékenységét méltatva azt mondta, fejet hajt az emléke előtt. Hozzátette: néhány generáció tagjainak, köztük Rácz Istvánnak megadatott, hogy Magyarországot, ezen belül a Semmelweis Egyetemet megpróbálták a kiemelkedés pályájára állítani. Ez egy nagyon szép és nemes feladat – fogalmazott.

Dr. Szél Ágoston azért tartja nagyon fontosnak az alapítvány munkáját, mert a tanítványokban nagyon sok minden tovább él a mesterük életművéből. Ez méltó lehetőség arra, hogy egy tanár neve sokáig éljen – vélekedett a rektorhelyettes.
Dr. Noszál Béla, a SE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja emlékeztetett arra, hogy néhány nap múlva lesz dr. Rácz István halálának ötödik évfordulója. Az egykori professzor ötven évig tanított a gyógyszerésztudományi karon, legtöbbször éppen abban a teremben, amelyben az előadó ülés is folyt. Megköszönte az alapítóknak, hogy az alapítvány őrzi dr. Rácz István emlékét.

A dr. Rácz István magánalapítvány szándéka egy kiváló oktató, kutató és ember emlékének megőrzésén túl, fiatal, tehetséges kutatók támogatása, akik tovább vihetik a professzor szellemiségét, nevelő munkáját és sokoldalú tudományos műveltségét. Az alapítvány díja évente egy alkalommal, pályázat útján nyerhető el. A díjat minden évebn a Semmelweis Napon adják át.
Az idei év díjazottja dr. Kovács Kristóf budapesti pályázó lett, aki ezzel 100 ezer forintos jutalmat is kapott. A különdíjas dr. Kriskó Katalin szegedi kutató kémikus lett. Idén hallgatói (graduális) díjat is kiosztottak, melyet a HÖK javaslatára Marosi Attila, a SE most végzett gyógyszerészhallgatója kapott meg.

T-Sz.Sz.

Galéria

1kép