Az „évad” első Professzori Teáján neves professzorokkal és színész fiaikkal találkozott a közönség. Az előbbiekkel csupán az emlékezet segítségével, hiszen Bálint Péter professzor 1998-ban, Kulka Frigyes professzor pedig 1989-ben hunyt el. Az emlékek sodrásának eredménye egy meleg, bensőséges beszélgetés lett, melynek következtében szakmai és személyes történetek elevenedtek meg, olyan emlékek, melyek összehozták egy estére a rokonokat, barátokat, kollégákat és tanítványokat. Az est házigazdája dr. Mandl József az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet igazgatója volt.

Kulka János, dr. Mandl József, Bálint András

Dr. Bálint Péter diplomáját a budapesti orvoskaron szerezte 1934-ben. 1946-48 között az I. Sz. Belgyógyászati Klinika főorvosaként dolgozott, fő kutatási területe a veseműködés szabályozása és az akut veseelégtelenség patomechanizmusa volt. A legendás hírű tanár, művelt európai polgár, sokoldalú egyéniség fia, Bálint András Kossuth- és Jászai Mari díjas színész, akit a nagyközönség színpadi szerepein túl játék- és tévéfilmbeli szerepléseiből ismerhet /pl. Álmodozások kora (1964), Tündér Lala (1980), Szomorú vasárnap (1999)/. 1985-től a Radnóti Színház igazgatója.

Kulka János

Dr. Kulka Frigyes 1959-től a Szegedi Orvosegyetem I. Sz. Sebészeti Klinikájának orvosa. Saját műtéti technikákat dolgozott ki, készült tüdőtranszplantációt is végezni, de erre már nem jutott ideje. 1979-ben a Szabolcs utcai Orvostovábbképző Intézet mellkas sebészeti tanszékének létrehozásával bízták meg. Számos szakmai és állami kitüntetést kapott. Fia, Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, akit a nagyközönség a Szomszédok c. tévésorozat Mágenheim Ádámjaként ismer. 2003-tól a Nemzeti Színház tagja.

A Semmelweis Szalon megnyitása óta havi rendszerességgel rendeznek Professzori Teát. Minden egyes alkalommal két egyetemi tanár vállalja, hogy kollégáit valamilyen tudományos, egyetempolitikai kérdés bemutatásával fogadja, amelyet bőségesen fűszereznek ismeretségi körükből toborzott művészek zenei előadásával, kiállításával.

K. I.