Egy éjszaka, 167 program és mintegy három és félezer látogató a Semmelweis Egyetemen – idén is részt vettünk a legnépszerűbb hazai tudományos fesztiválon, a Kutatók Éjszakáján. Az Európa harminckét országában egyszerre tartott nagyszabású rendezvény hazai helyszínein a bátrabbak a Semmelweis Egyetem bonctermeit is megnézhették, vagy megtudhatták hogyan dolgozik a bűnügyi orvos, és mik a halott-vizsgálat igazi lépései. Kipróbálhatták a perifériás vénaszúrást, a sebvarrást, vagy az újraélesztést. Kiderült, hogy valóban különbözik-e a női és a férfi agy, milyen a nano-muzsika, vagy miként működik a virtuális mikroszkóp, az elektronikus orr, és a robotsebészet.

 

Hajnali 1 órakor az érdeklődők még hosszú sorokban vártak arra, hogy megnézhessék a központi helyszín Semmelweises programjait. Az IÖCS és a HÖK hallgatói által berendezett baleseti helyszín és öt sérült fogadta a látogatókat a Gödör Klubban. Az ideiglenesen létrehozott SOKK-ban (Semmelweis Orvostudományi Kutatóközpontban) mindenki választhatott egy számára érdekes esetet, vagy szimpatikus „pácienst”: egyik az életben maradásért küzdött, másnak arca épsége a tét, és volt, akinek a baleset kapcsán derült ki addig rejtett betegsége. Akik segítettek alkalmi színészeinken, a SOKK-kártya birtokosaként állíthatták fel a végső diagnózist, miközben olyan különleges eszközöket próbálhattak ki, mint az onkokés, vagy a 3 dimenziós arcrekonstukciós szoftver.

Idén a látványos tudományos programokon túl több helyszínen borkóstoló, szűrőprogramok és ismeretterjesztő előadások is várták a látogatókat, egyetemi komoly- és könnyűzenei zenekarok, énekesek, táncosok léptek fel.

KE

Galéria

1kép