Műholdas kapcsolat segítségével élőben közvetítenek öt műtétet szeptember 17-én, szombaton a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának Mária utcai épületéből  Bécsbe,  az Európai Cataracta és Refraktív Sebészek Társasága (European Society of Cataract and Refractive Surgeons) konferenciájára, a Bécsi Kongresszusi Központ előadótermébe.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt igazgatóhelyettes elmondta: a bécsi konferencián öt-hatezer európai szemorvos vesz részt. Véleménye szerint ezzel a lehetőséggel Magyarország visszakerül a szemészet élvonalába és újra ránk figyelnek a vezető szemészek.

Mint mondta, a Mária utcai Szemészeti Klinika felújított műtői lényegében televíziós stúdiókká változtak.  A műtétek közvetítésén – amely hagyomány ezen a konferencián – európai technikai csapat dolgozik. Nagyjából ötven ember összehangolt munkája szükséges ahhoz, hogy minden rendben legyen – mondta az előkészületek idején, pénteken a professzor.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt úgy vélte, idén azért innen a Semmelweis Egyetemről lesz az élő műholdas kapcsolás, mert a világon elsőként ők végeztek femto lézeres szemműtétet.

Felidézte: eddig egy olyan ultrahangos technológiával operáltak, ami a lencse zúzását, darabolását elvégezte ugyan, de a műtét számos elemét kézzel csinálták. Példaként említette sebkészítést, a lencse elülső tokján a kerek nyílás elkészítését, illetve a lencsekéreg részeinek eltávolítását.

A femto lézerrel – amit egy magyar származású fizikusprofesszor, Juhász Tibor talált fel – nagyon pontosan lehet a lencse elülső tokján a nyílást elkészíteni, amelynek garantálható az átmérője. A lézersugár segít a darabolásban, illetve a szaruhártyaseb elkészítésében is.

A professzor hangsúlyozta: az új eljárás a manuális folyamatokat jobban mérhetővé és precízebben tervezhetővé teszi. Emellett persze továbbra is szükség van a sebészi ügyességre és szakértelemre, vagyis nincs lehetőség teljes automatizálásra.

A femto lézeres eljárásnak azért van nagy jelentősége, mert új műlencsék jelentek meg, amelyekkel már nem csak a betegek távoli, hanem a közeli látását is vissza tudják adni. Hatvan évesen is láthat úgy bárki, mint húsz évesen – szögezte le a professzor.


Dr. Nagy Zoltán Zsolt kitért arra: ahhoz, hogy ezeknek az új műlencséknek a kedvező adottságait ki lehessen használni, nagyon finom módszerekre van szükség.  Garantálni kell például az elülső tokon a nyílás átmérőjét és helyzetét, mert ha egy picit is arrébb csúszik, akkor a lencse megdőlhet, a betegnek pedig panaszai lesznek, és nem érzi majd, hogy multifokális lencsét ültettek be neki.

A konferencia egyik fontos feladata, hogy azokat a technikai újdonságokat bemutassa, amiket még a vezető szemészek nagy része sem látott.

Az itteni szemorvosok az I. sz. Patológiai Intézet tanterméből követhetik a Live Surgery eseményeit.

T-Sz. Sz.

Galéria

1kép