Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a sportban, a mindennapi mozgásban rejlő kiaknázatlan erőtartalékokról beszélt a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (SE TSK) tanévnyitó ünnepségén, ahol dr. Tóth Miklós dékán arra buzdította az elsőéveseket, hogy ne kíméljék magukat, próbáljanak meg minél többet tanulni a következő években.

A miniszter – a SE egyetem korábbi rektora – úgy látja: Magyarországon a sportban kiaknázatlan erőtartalékok rejlenek, de míg az Európai Unióban harminc, itthon csak az emberek kilenc százaléka folytat mozgásban gazdag életmódot. Fel kell zárkóznunk az Európai Unióhoz, sportoló nemzetté kell válnunk – jelentette ki a tárcavezető.
Dr. Réthelyi Miklós hangsúlyozta: a sportnak gazdaságélénkítő hatása van, javít az emberek egészségi állapotán, és az ország versenyképességét is erősíti. Mint mondta, a kormány kiemelt stratégiai ágazatként kezeli a sportot, de nem csak a versenysportot, hanem a mindennapi testmozgást is, amely része kell, hogy legyen az emberek életének.
A miniszter az elsőéveseknek az üzenete: számít a kitartásukra és elkötelezettségükre abban, hogy a magyar nemzet egészségesebbé és erősebb válhasson. A sport gyógyító ereje nélkül elképzelhetetlen az erős Európa és az erős Magyarország – jelentette ki.

Az ünnepségen Pro Facultate díjat kapott dr. Farkas Judit ügyvivő szakértő, dr. Machalik Józsefné és dr. Kovácshegyi Ferenc egyetemi docens munkáját pedig Kerezsi Endre díjjal ismerték el. Sipos Kornél professzornak Hepp Ferenc díjat adományozott a Kari Tanács, emellett a TF címerével díszített arany pecsétgyűrűt is megkapta. Ugyancsak pecsétgyűrűt kapott Dózsa Imre egyetemi tanár és dr. Tóth Ákos egyetemi docens is.

A kitüntetések és az elismerések átadása után az elsőévesek elmondták az esküjüket, majd dr. Tóth Miklós dékán azt javasolta nekik, ne kíméljék magukat, próbáljanak meg minél többet tanulni a következő években. Emlékeztetett arra, hogy a Semmelweis Egyetem elitegyetem, amely az ország öt legjobb egyeteme közé tartozik.
Véleménye szerint a magyar társadalmat kínzó sok-sok nyavalya legjobb, legolcsóbb gyógyírja a mozgás. Ennek lesznek a letéteményesei és ha jól dolgoznak, akkor generációk fognak jobb életminőségben élni az országban – mondta az elsőéveseknek a dékán a tanévnyitó ünnepségen.

A nyilvános tanévnyitó tanácsülésen az egybegyűltek néma gyászszünettel emlékeztek a nemrég elhunyt Mészáros János professzorra, dr. Nádori László korábbi rektorhelyettesre, dr. Nyerges Mihály volt dékánra, dr. Tarnawa Ferdinánd egykori tanszékvezetőre és Zöld János nyugalmazott egyetemi docensre.
T-Sz.Sz.

A képre kattintva nagyobb méretben is megtekintheti!

Galéria

1kép