Július 1-én, az egészségügyi dolgozók napján, azaz a Semmelweis napon országszerte Semmelweis Ignácot ünneplik, az anyák megmentőjét, egyetemünk névadóját.

A korszakalkotó orvosról számos műalkotás készült. Egyetemünk belső klinikai tömbjének parkjában például egy egészalakos bronz szobor őrzi Semmelweis Ignác emlékét. A robusztus alkotás Domonkos Béla autodidakta szobrász keze munkáját dicséri, aki számos köztéri szobor alkotója, mestere Pátzay Pál volt.

A SE különböző épületeiben több Semmelweis-t ábrázoló alkotás is található. A Semmelweis Szalonban is a névadó büsztje tekint ránk, amelynek alkotója – Somogyi József tanítványa -Törley R. Mária szobrászművész. A számos hazai és nemzetközi díjat magáénak tudó művésznő ismert köztéri szobrok alkotója, mint a martonvásári Kastélyparkban Brunszvik Teréz szobra, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán Schoepf-Merei Ágost portréja, a Gellért Hotel szökőkútja, vagy a különböző köztéri, templomi vagy magánszemélyek megrendelései során készült munkák.


Az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika homlokzatának egészalakos Semmelweis-szobrát Zala György szobrászművész készítette 1906-ban. A bécsi és müncheni akadémián tanult mesternek legjelentősebb alkotása a Milleniumi emlékmű (Hősök tere), pontosabban ennek szobrai (az építészeti szerkezet Schickedanz Albert tervei alapján készült), melyek híven tükrözik a 19-20. század fordulójának hivatalos művészetét.
Semmelweis Ignác élettörténetéről itt olvashatnak bővebben.

K.I.