Fogorvostudományi Kar, Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika

Dr. Tarján Ildikó professzor asszony 1970-ben fejezte be egyetemi tanulmányait a Budapesti Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karán.

1970 óta dolgozik egyetemünk Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinikáján. 2000-ben megbízást kapott a Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika igazgatói teendőinek ellátására.

Az oktatóként a gyermekfogászat és fogszabályozás tárgyak előadója magyar, angol és német nyelven. A postgraduális képzésben fog- és szájbetegségekből, gyermekfogászatból, valamint fogszabályozásból rezidensek tutora és mentora. A rezidensképzésben a gyermekfogászat szakág koordinátora.

Oktató munkáját az alaposság, a jó felkészültség, a hallgatókkal kiépített jó kapcsolat jellemzi, melynek elismeréséül 1987-ben Kiváló Oktató II. fokozat kitüntetésben részesült.

 

Tudományos munkája a caries kialakulásáért felelős tényezők vizsgálatára, valamint a maradó fog baleseti sérülések komplex ellátására irányul. Magyarországon elsőként ismertette és alkalmazta a fejlődésben lévő maradó fogak gyökérkezelési eljárását. A Williams syndromás gyermekek fogászati vizsgálatát és ellátását végzi. Évek óta szervezi a klinikán a szellemileg retardált betegek általános érzéstelenítésben történő kezelését.

A Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaság alapító tagja, 2005 óta elnöke. A társaság által szervezett 16 kongresszus rendezője volt.

Munkája elismeréseként 2008-ban Battyány-Strattmann díjban részesült.

Budapest, 2011. június hó