Általános Orvostudományi Kar, I. Sz. Sebészeti Klinika

Dr. Kupcsulik Péter professzor 1970-ben fejezte be tanulmányait a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán. Ezidő óta dolgozik az I.sz.Sebészeti Klinikán. Ösztöndijasként több évet  töltött Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban. 2003-ban kapott megbízást az I. Sz. Sebészeti Klinika vezetésére.

Nevéhez füződik a „Sebészeti Mesterkurzus” és az „Ars Chirurgiae” előadássorozatok létrehozása. Tanszékvezetői működése során újjáéledt a Klinika kisérletes sebészeti tevékenysége, diákkörös hallgatók tucatjai nyertek díjakat egyetemi és országos rendezvényeken. Klinikai és kísérletes tudományos munkája elsősorban a májbetegségek, illetve a máj kórélettana területére irányult. A nyelőcsővisszerek endoszkópos kezelésének hazai úttörője, a ma már rutineljárásnak tekinthető módszer oktatója és elterjesztője. Az első magyarországi májátültetés megszervezője és résztvevője. Az utóbbi évtizedben érdeklődése a minimál invazív sebészeti eljárások felé fordult. Az I.sz. Sebészeti Klinika e tekintetben is az ország vezető intézetévé vált. Számos műtéti megoldás első magyarországi bevezetője. Kiemelkedő onkológiai sebészeti munkássága. Tudományos tevékenységét  55 könyvfejezet, 140 folyóiratcikk, 291 abstract jelzi.

Az általa irányított klinika az ország legnagyobb sebészeti intézménye, vezető szerepe hazai és nemzetközi vonatkozásban is elismert. A Magyar Sebész Társaság elnöke, az Amerikai Sebész Társaság tagja, számos hazai és külföldi társaság tagja, illetve tisztségviselője. 1998-2003 között a Magyar Orvosi Kamara elnöke volt.

1981-ben elnyerte az amerikai Sebész Társaság Nemzetközi-díját. 1998-2001. között Széchenyi Professzori Ösztöndíjban részesült, 2008-ban Balassa János Emlékéremmel tüntették ki, 2009-ben megkapta a Pro Optimo Merito in Gastroenterologiae kitüntetést.

Budapest, 2011. június hó