A Magyar Tudományos Akadémián három esztendeje elindított pályázati modell, a Lendület Program a kiválóság és eredményesség elismerésének és ösztönzésének legsikeresebb kezdeményezése.

Dr. Fekete Andrea

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Pálinkás József által elindított Lendület program célja kettős: megakadályozni a legértékesebb tudósagyak „elszívását” és biztos eredményeket ígérő kutatásokat végző kutatócsoportokat támogatni.  A program lendületben tartja a legkiválóbb fiatal magyar kutatókat, a világszínvonalú hazai kutatásokat, mindezzel tudós-életpályát, és a kiválóságra alapozott valódi, versenyképes eredményeket ígér.

A 2011-ben kiírt pályázatokra idén a korábbi évekhez képest kétszer nagyobb összeg, évi 600 millió forint áll rendelkezésre. Ebből az összegből 2011-ben 16 kiváló kutató alapíthat önálló kutatócsoportot. Az idei eredményhirdetést követően, az eddigi nyertesekkel együtt 28 kiemelkedő fiatal tudós folytathat nemzetközileg is versenyképes kutatásokat a Lendület Programból elnyert, összesen 1.1 milliárd forint támogatásból.

Az MTA elnöke 2011-ben az egyetemekre is kiterjesztette az akadémiai kiválósági programot. A Lendület érdekeltté teszi az akadémiai és – idén először – már az egyetemi- intézmények vezetőit a legkiválóbb kutatók megszerzésében és megtartásában. A nyertes kutatók kutatócsoport-alapítói tevékenysége a befogadó intézeteket ígéretes témaváltásokra és erőforrás-átcsoportosításra ösztönzi, mindeközben kiszámíthatóvá teszi a kutatói életpályát, és hozzájárul a minőség-és teljesítményalapú előmeneteli rendszer megvalósításához.

A kutatók életkoruknak megfelelően két kategóriában pályázhattak: az elsőben kezdő, ígéretes kutatócsoport-vezetők jelentkezhettek, a másodikban nemzetközi mezőnyben is tartósan kiemelkedő teljesítményű, professzori kiválóságú kutatók pályázatait várták. A nyertesek számára az MTA öt évre biztosítja a támogatást.

Idén pályázatával a Semmelweis Egyetem két kutatója is nyert.

Dr. Geiszt Miklós

Geiszt Miklós az Élettani Intézet kutatója és Fekete Andrea az MTA-SE Gyermekgyógyászati és Nefrológiai kutatócsoportjának munkatársa. Geiszt Miklós a reaktív oxigén származékok képződése és hatása témakörében folytat kutatásokat.

Fekete Andrea pedig, a világszerte súlyos gondokat okozó népegészségügyi probléma, a cukorbetegség okait és gyógyításának eddig nem ismert lehetőségeit vizsgálja.