A Magyar Tudományos Akadémia Lendület programja idén 800 millió forintból 18 fiatal kutató számára teszi lehetővé, hogy önálló kutatócsoportot hozzon létre akadémiai kutatóintézetekben és hazai egyetemeken. Az idei nyertesek között van a Semmelweis Egyetemről dr. Győrffy Balázs, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, és dr. Jakus Zoltán, az Élettani Intézet kutatója is.

RS17068_KA-20140516-IMG_2287-lendulet-atado-mta-scr (1)Dr. Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA székházában tartott eredményhirdetésen hangsúlyozta: a kiemelkedően eredményes kutatók hazatérésének, illetve itthon maradásának elősegítése mellett a Lendület azért is fontos, mert általa láthatóbbá válik, hogy Magyarországon is világszínvonalú kutatás folyik. Az MTA elnöke az eseményt egy olyan seregszemlének nevezte, amely megmutatja, hogy a magyar tudomány nem csupán volt, hanem lesz is. Egyben azt is kiemelte: a Lendület program további sikere szempontjából kulcsfontosságú, hogy megmaradjanak eddigi eredményességének garanciái, a szigorú monitoring, a program társadalmi hasznosságát hangsúlyozó kommunikáció, valamint a fenntarthatóság feltételei.

RS17059_KA-20140516-IMG_2321-lendulet-atado-mta-scr (1)A Semmelweis Egyetem egyik kitüntetettje, dr. Győrffy Balázs fő kutatási területe a személyre szabott emlőrákkezelés. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika tudományos főmunkatársa az MTA Természettudományi Kutatóközpontban alakít Lendület-kutatócsoportot, ami az orvostudomány előtt álló egyik legnagyobb kihívást, a személyre szabott tumorterápiát vizsgálja. Kutatásuk során genomszintű adatok vizsgálatával fognak új, a rosszindulatú daganatos betegségek kezelése során hasznosítható prognosztikus és prediktív biomarkereket (jelzőmolekulákat) azonosítani: előbbiek a várható túlélést, utóbbiak pedig egy konkrét gyógyszerre adott választ jelzik előre. A munkacsoport tervei között szerepel a világháló-alapú programok létrehozása is, amelyek automatizált módon más kutatók számára is lehetővé teszik az onkológiai biomarkerek azonosítását.

RS17051_KA-20140516-IMG_2352-lendulet-atado-mta-scrA 2011-ben Junior Príma Díjat is nyert dr. Jakus Zoltán, az Élettani Intézet egyetemi adjunktusa munkatársaival a nyirokrendszer fejlődésbiológiáját tanulmányozza. Egyebek mellett feltárta, hogy a magzati időszakban a tüdő nyirokerei kritikus szerepet játszanak a tüdő tágulékonyságának kialakításában, ezáltal jelentősen hozzájárulnak a légutak megnyílásához és az első légvétel sikerességéhez. A magzat folyadékkal kitöltött, fejlődő tüdeje erre a létfontosságú pillanatra készül az anyaméhben, ám a folyamat pontos háttere még nem tisztázott. A Lendület program támogatásával a Semmelweis Egyetemen megalakuló nyirokélettani kutatócsoport célja, hogy feltérképezze a tüdő nyirokrendszerének fejlődését és megismerje a pulmonális nyirokerek pontos szerepét az újszülöttkori légzés kialakításában. A kutatások egyben segítenek megérteni a koraszülötteknél különösen gyakori légzési elégtelenség okait.
A jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodó dr. Jakus Zoltán skype-on keresztül köszönte meg az elismerést.

RS17065_KA-20140516-IMG_2304-lendulet-atado-mta-scr (1)

Az MTA 2009 óta minden évben meghirdeti a Lendület programot a kimagasló teljesítményű fiatal kutatók számára. A kivételes hazai és nemzetközi sikerű program célja az eredményes fiatal kutatók elvándorlásának visszaszorítása, a tehetség-utánpótlás biztosítása, a fiatal kutatók lehetőségeinek bővítése, illetve az akadémiai kutatóintézet-hálózat és az egyetemek versenyképességének növelése. A kiválósági program nyertesei közül idén is többen külföldről térnek haza, – így például dr. Jakus Zoltán is – hogy tudományos munkájukat Magyarországon folytassák. Velük együtt az Akadémia összesen 97 világszínvonalú eredményeket ígérő hazai kutatócsoport létrejöttéhez és működéséhez járult hozzá.

A nyertesek listája megtekinthető az Akadémia honlapján.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.