November 5-től 7-ig került megrendezésre egyetemünkön a 18. Semmelweis Symposium, „Cellular Signaling in Physiology and Pathology” címmel. Az első napon Tulassay Tivadar Rektor Úr megnyitóját és Sir Michael Berridge nyitó előadását követően Spät professzort köszöntötték a szervezők – korábbi tanítványai-, 70. születésnapja alkalmából, egyrészt közös emlékek felidézésével, másrészt legújabb tudományos eredményeik bemutatásával.
A második naptól a sejten belüli jelátvitellel kapcsolatos új felfedezésekről hallhattunk előadásokat, négy egymást követő szekcióban az adott terület neves képviselőitől. A szimpózium kiemelkedő eseményeként szombat délután egyetemünk Doctor Honoris Causa elismerésében részesült Roger Tsien professzor, aki 2008-ban Osamu Shimomuraval és Martin Chalfie-val megosztva elnyerte a Kémiai Nobel-díjat. Az elismerést szintetikus fluoreszcens molekulák és természetes fluoreszkáló fehérjék kifejlesztéséért, illetve alkalmazásáért kapta, amivel lehetővé tette jelátviteli folyamatok nyomonkövetését az élő sejtben, sőt annál kisebb sejten belüli sejtorganellumokban. A módszer az elmúlt években világszerte elterjedt, és a kutatás korábban elképzelhetetlen dimenzióit nyitotta meg. Tsien professzor egyetemünk díjának átvételét követően érdekfeszítő előadást tartott egy merőben új elgondolásán alapuló diagnosztikus eljárásról. E daganatterápiát segítő, forradalmian új módszernek az a lényege, hogy a rosszindulatú daganatszövet a műtét közben egyértelműen láthatóvá tehető, a műtétet végző sebész számára, fluoreszcens fénykibocsátása alapján.
A szimpózium iránti érdeklődésre jellemző, hogy a regisztrált résztvevők több mint 10 országból érkeztek, számuk meghaladta 570-et. Így a legérdekesebb előadásoknál a hallgatóság egy része be sem fért az EOK nagy tantermébe, de az eseményeket így is tudta követni kivetítőn, a szomszédos előadók egyikében. A 28 meghívott előadás mellett, a szimpóziumon regisztráltak számára lehetőség nyílt poszter bemutatására, amivel sokan éltek is. Így aktív résztvevőivé válhattak az eseményeknek. A vasárnap késő délutáni záró előadást követően a végig kitartó hallgatóság élményekben gazdagodva távozhatott az EOK-ból

[nggallery id=48]