Egyetemünkön hagyományosan november első hétvégéjén, a Tudomány Napja alkalmából az Egyetemi Szenátus ünnepi ülésén került sor a címzetes egyetemi tanári és docensi, az egyetemi magántanári, a kiváló Ph.D. oktatói, az alapítványi díjak átvételére, illetve a Ph. D. fokozatú doktori avatásra.

A rendezvényt jelenlétével többek közt megtisztelte dr. Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, Sándorné dr. Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, dr. Páles Zsolt, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese, Doktori Iskolájának elnöke, dr. Ujj András, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tudományos rektorhelyettese, dr. Horváth Attila, a College International főigazgatója, dr. Kapronczay Károly, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár címzetes főigazgatója.

Az ünnepi ülés első napirendi pontja a Ph. D. fokozatú doktorok avatása volt. Idén összesen 166 jelölt fejezte be doktori munkáját, 142 főt summa cum laude, 23 főt cum laude 1 rite minősítéssel.Őket dr. Rácz Károly a Doktori Iskola elnöke köszöntötte.

Ezt követte a „Kiváló Ph. D. oktató” címek átadása.
A Doktori Tanács 2003 júliusában úgy határozott, hogy minden évben megjutalmazza azokat az oktatókat, akik a doktori képzés területén kiemelkedő munkát végeztek. 2010-ben így már a nyolcadik alkalommal került sor a „kiváló Ph.D. oktató” kitüntetések átadására. A díjakat dr. Rácz Károly a Doktori Iskola elnöke adta át és méltatta a kitüntetésben részesülő oktatókat. Idén dr. Mucsi István egyetemi docens dr. Pavlik Gábor egyetemi tanár dr. Schaff Zsuzsanna egyetemi tanár és dr. Szél Ágoston egyetemi tanár kapta a kitüntető címet.

A következő napirendi pont volt a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának ifjabb dr. Farkas Zsolt emlékére létrehozott „Veritas et Virtus Alapítványa” által meghirdetett pályázat eredményeinek kihirdetése. Az alapítvány célja, hogy bemutassa az egyetem Doktori Iskolájában végzett kiemelkedő tudományos munkát a 35 éven aluli Ph.D. hallgatók vagy predoktorok között.
Ez évben a Veritas et Virtus Alapítvány I. díját Baghy Kornélia kapta. A II. díjat a kuratórium Spisák Sándor és Szappanos Ágnes részére ítélte oda. A III. díjat pedig Lázár Zsófia nyerte el.

Ezután Balogh Zsófia és Butz Henriett vehette át a Baráti Kör megalakulásának 20. évfordulója alkalmából alapított doktorandusz kiválósági díjat, melyet dr. Monos Emil professor emeritus, a Baráti Kör elnöke és dr. Némedi Edit főorvos, elnökségi tag adjott át.

A címzetes egyetemi tanári, címzetes egyetemi docensi és egyetemi magántanári címek átadás volt a következő napirendi pont.
Címzetes egyetemi tanári címet kapott: dr. Tóth Gábor.
Címzetes egyetemi docensi címet kapott: dr. Kerényi Ágnes, dr. Decastello Alice, dr. Tibori Tímea.
Egyetemi magántanári címet kapott: dr. Görcs Tamás dr. Keleti György, dr. Gaál Ödön.

Ezután került átadásra a Kerpel-Fronius-díj, melyet idén először ítéltek oda. A díjat kapta Csordás Katalin, Dunai Zsuzsanna, Fröhlich Georgina és Toldi Gergely.

Az ünnepély következő eseménye a dr. Genersich Antal Alapítvány 2010. évi díjainak átadása volt . A díjakat átadta dr. Keller Éva professzor asszony, a Kuratórium tagja és Tankó Attila egyetemünk magántanára, a Kuratórium titkára.
2010. évi hallgatói díjazottak: Bugyik Edina az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben végzett munkájáért, Varga Márton a II. Sz. Patológiai Intézetben végzett tevékenységéért, Szekeres Ibolya az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetben végzett munkájáért, és Szalay Csaba az Érsebészeti Klinikán végzett tevékenységéért.

A Magyar Patológusok Társasága Vezetőségének titkos szavazása alapján a kiemelkedő patológus munkásságot elismerő Genersich-díjat ebben az évben dr. Bajtai Attila szaktanácsadó, orvostudományok kandidátusa, címzetes egyetemi tanár kapta.

A Magyar Onkológusok Társasága Vezetőségének titkos szavazása alapján a kiemelkedő onkológus munkásságot elismerő Genersich-díjat dr. Juhász Lajos kapta, aki az MTA doktora, onkológus főorvos.

Az akadémikusok számára létesített Genersich Antal-díjat ebben az évben dr. Fésüs László akadémikus kapta.

A kuratórium ebben az évben is különdíjat adományozott egy határon túli tudósnak, dr. Rácz Olivérnek, a kassai Safarik Egyetem tanszékvezető professzorának, aki a Kassai Orvosi Társaság tudományos tikára és a kassai magyar értelmiséget tömörítő alapítvány elnöke.

A nap zárásaként a Medikus zenekar szórakoztatta a megjelenteket.

[nggallery id=47]