A Semmelweis Egyetem sikeres pályázatának köszönhetően, a  TÁMOP – 4.1.1/08/2/KMR keretében jelentős forrást nyert Egyetemünk.

A Semmelweis Közösség – Semmelweis Világ Projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv átfogó céljaihoz, elsősorban a foglalkoztatás bővítéséhez és a tartós növekedés feltételeinek megteremtéséhez  – ezen belül is a versenyképesség növeléséhez – kapcsolódik, és elősegíti ezen célok megvalósulását.

A pályázatunkban megfogalmazott legfontosabb cél egy olyan információs háló kiépítése a diplomás pályakövetési rendszeren (DPR), alumni programon és karrierközponton keresztül, amely hosszútávon biztosít áttekinthető és jól használható rendszert széles felhasználói kör számára.

A projekt során az operatív program által megjelölt prioritások is hangsúlyt kapnak, úgy mint

a foglalkoztathatóság javítása, ezen belül a munkaerőpiacra való belépést segítő és munkavállalásra ösztönző szolgáltatások, a munkavállaláshoz vagy önfoglalkoztatáshoz szükséges tudás és készségek fejlesztése.

az alkalmazkodóképesség javítása, kiemelten a szerkezetváltás munkaerő- piaci hatásainak csökkentése, rugalmasság és biztonság a munkaerőpiacon;

a minőségi oktatás és hozzáférés biztosítása mindenkinek, ezen belül is a társadalom és a gazdaság igényeinek összehangolása, a gazdálkodási és vállalkozási készségek fejlesztése és a kulturális tőke gyarapítása és a hátrányos helyzetű tanulók integrált oktatásának támogatása;

a kutatás-fejlesztéshez és az innovációhoz szükséges humánerőforrások fejlesztése, a bolognai folyamat folytatása, és a felsőoktatás minőségi fejlesztése, tudásközpontok kialakítása.

A Projekt három alapvető projektelemből épül fel, és átgondolt stratégiájának köszönhetően az egészségtudományban érdekelt célcsoportok széles spektrumát szólítja meg.

A Semmelweis Közösség – Semmelweis Világ Projekt 2 éves futamideje alatt a következő tevékenységcsoportokat valósítja meg:

 

1. DPR kialakítása, ezen belül a jelenlegi és már végzett lekérdezése, munkaadók

körében végzett utánkövetési vizsgálatok; módszertani adaptáció, szakértői tevékenységek, jó gyakorlatok tanulmányozása, együttműködési hálózat szervezése, munkaerő-piaci szereplőkkel kommunikáció, informatikai rendszerekben kapcsolódó modulfejlesztés, betanítás, szabályzatokba és szervezeti keretekbe integrálás. A diplomás pályakövetés kidolgozott szakmai módszertanának  gyakorlatban történő tesztelése (pilot projekt lebonyolítása), diplomás pályakövetési vizsgálatok előkészítése, lebonyolítása, kiértékelése, kommunikációja.

 

2. Alumni szolgáltatások megalapozása, fejlesztése a végzett hallgatók és az intézmények közötti kapcsolattartást elősegítendő. Ennek érdekében történik az alumni webes felületek, oldalak, közösségi honlapok kialakítása; kapcsolattartási rendszerek kiépítése,fejlesztése; egységes címadatbázis kialakítása, fejlesztése a végzettekre; öregdiák találkozók, rendezvények szervezése, kapcsolódó szakmai előadások, workshopok, konferenciák szervezése.

3. A Karrierközpont kialakítása a komplex hallgatói humán szolgáltatások rendszerének fejlesztése keretében történik. A három irodát magába foglaló központtal a hallgatói karrier-tanácsadási szolgáltatásokat fejlesztjük és biztosítjuk. Célja többek közt az egyénre szabott pályaorientációs tanácsadási szolgáltatás, életviteli tanácsadás, pszichoszociális – mentálhigiénés szolgáltatások, tanulmányi és munkaerőpiaci tanácsadás.