80. születésnapja alkalmából bensőséges hangulatú ünnepség keretében köszöntötték fel kollégái és barátai dr. Szabó Zoltán professzort, a nemzetközi hírű szívsebészt, az Ér- és Szívsebészeti Klinika korábbi igazgatóját, aki Magyarország első szív transzplantációját végezte. A rendezvényen dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter is részt vett.

A Batthyányi-Strattmann- és Széchenyi-díjas professzor olyan időszakban vezette a legnagyobb hazai szívsebészeti centrumot, amikor a sebészeti eljárások rohamos fejlődésével a „vasfüggöny” mögött nehezen lehetett lépést tartani. Pontosan ezen nehézségek erőn felüli legyőzése jelenti Szabó professzor és munkatársai elévülhetetlen érdemeit, amelynek köszönhetően a kilencvenes évek elejére hazánkban is megvalósulhattak a legmodernebb szívsebészeti eljárások.

A nemzetközi hírű szívsebész kitartó munkásságának főbb eredményei között szerepel a hazai motoros szívműtétek és a szívritmus szabályozó (pacemaker) kezelések elterjesztése, a biológiai típusú szívbillentyű műtétek bevezetése, valamint az aorta aneurizmák (fő ütőér megrepedése) sikeres műtéti kezelésének hazai megszervezése. Az ő nevéhez fűződik továbbá az első magyarországi szívátültetés megszervezése és lebonyolítása is. Vezetése alatt a városmajori klinika modern szívsebészeti centrummá vált, és az akkor átadott műtőblokkban a mai napig nemzetközi szintű betegellátás zajlik. A professzor tudományos munkássága mellett iskolateremtő szerepe is alapvető: számos magyar szívsebész és kardiológus vallja magát az ő tanítványának.

E jeles alkalmából jelent meg a magyar szívsebészetet és benne saját életpályáját is bemutató személyes hangvételű könyve, „Egy magyar szívsebész a XX. századból” címmel.