November 20-án Egyetemünk Genetikai, Sejt-és Immunbiológiai Intézete a kiemelten közhasznú „Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány” jóvoltából új génkutató berendezéssel gyarapodott. A 23.000.0000 Ft értékű génkutató csúcsműszer lehetővé teszi a beteg gyermekek genetikai hátterének feltérképezését, aminek következtében ők egyrészt hatásosabb, személyre szabott kezelésben részesülhetnek, másrészt pedig a kemoterápia okozta esetleges negatív mellékhatások is csökkenthetőek.

Az egyetem Genotipizáló Központi Laboratóriuma génkutatást segítő csúcsműszer vásárlására fordította azt a 23.000.000 Ft-os céltámogatást, amelyben a kiemelten közhasznú „Együtt a Leukémiás Gyermekért Alapítvány” jóvoltából részesült. A készülék segítségével nemcsak hatékonyabban, hanem – ami újdonság – személyre szabottan gyógyíthatók a leukémiás gyermekek. Az új berendezés segítséget nyújthat a pontosabb diagnózis felállításában, és hozzájárulhat ahhoz, hogy a kemoterápia esetleges negatív mellékhatásai személyre szabottan csökkenthetőek legyenek.

A leukémia sok értelemben genetikai alapú betegség. Különböző, kisebb nagyobb genetikai eltérések hatására alakul ugyan ki, de a beteg általános genetikai háttere nagymértékben befolyásolja azt, hogy az érintett hogyan reagál a gyógyszeres kezelésre.

A Magyarországon jelenleg alkalmazott terápia az akut limfoid leukémiás gyerekek kb. 80 %-nál hatásos. A gyógyult gyermekek egy részénél alkalmazott kemoterápia következtében sokszor tartós mellékhatások maradhatnak vissza, pl.: idegrendszeri károsodás, kardiológiai eltérések. Előfordulhat sajnos az is, hogy az alkalmazott szer nem szívódik fel rendesen, túl gyorsan vagy éppen túl lassan ürül ki, toxikus anyagok halmozódhatnak fel a szervezetben. Mind a hatástalanság, mind a mellékhatások nagy része visszavezethető a gyermek genetikai hátterére.

A készülék működési elve: felszaporítja a vizsgálandó genetikai minta (pl. DNS) egy szakaszát, majd a beépített nagy érzékenységű rendszer elvégzi annak mennyiségi vagy minőségi elemzését.

A műszerrel segítségével megérthetjük, hogy a beteg genetikai háttere hogyan befolyásolja a betegségre való hajlamot, illetve a kezelésre adott választ. Így a beteg gyermekek személyre szabott analízissel a számukra optimális terápiában részesülhetnek, és ezáltal nagyobb esélyük lehet a túlélésre, illetve kevesebb káros mellékhatással kell megküzdeniük a kemoterápiát követően.

Néhány szó az Alapítványról:

A 2000-es évek elején egy szülőkből és szakemberekből álló csoport összefogott annak érdekében, hogy javítson a leukémiás és egyéb rákos megbetegedésekben szenvedő gyermekek és családjuk életkörülményein, a gyermekek gyógyulási esélyein. 2003. szeptember 23-án ugyanezzel a szándékkal jött létre az „EGYÜTT A LEUKÉMIÁS GYERMEKEKÉRT ALAPÍTVÁNY”, kiemelten közhasznú, non profit szervezet. Az Alapítvány elsőrendű céljának tekinti, hogy hozzájáruljon a magyarországi gyermekkórházakban a leukémiában szenvedő gyermekek gyógyítása érdekében folyó kutatásokhoz, illetve a kórházi osztályokon folyó gyógyító tevékenységhez. Az Alapítvány közvetlenül részt vesz a magyarországi onkológiai centrumok által végzett közfeladatok végrehajtásának előmozdításában, a gyógyító tevékenység anyagi támogatása révén. Ennek elérése érdekében az Alapítvány – mivel központi költségvetési forrással nem rendelkezik – kizárólag önzetlen magánszemélyek, illetve társadalmi felelősséget érző cégek, és szervezetek adományaira támaszkodik.