Magyar sikerrel zárult a 2008-as European Students’ Conference Berlinben. Az idén 19. alkalommal megrendezett nemzetközi konferencián a megszerezhető díjakból többet is elhoztak a magyar hallgatók, egyebek mellett a találkozó legjobb előadásáért járó Zondek díjat is.

A Semmelweis Egyetem két hallgatója is részt vehet a jövő évi lindaui Nobel díjas találkozón. A lehetőséget a Berlini Charité Egyetem által 19. alkalommal megrendezett nemzetközi találkozón, a European Students’ Conference-en nyerték el. 40 országból 1200 orvostanhallgató és Ph.D. hallgató gyűlt össze, hogy bemutassák pályamunkáikat. Toldi Gergely, a Semmelweis Egyetem hallgatója nem csak a nőgyógyászati szekcióban lett győztes, hanem megkapta a konferencia legjobb előadásáért járó Zondek díjat is. Egervári Gábor, egyetemünk másik résztvevő hallgatója szintén első lett a saját szekciójában. Mindketten elnyerték a Charité Egyetem ösztöndíját is 6-6000 Euro értékben. A Charité nem titkolt célja, hogy az ösztöndíj révén hosszú távú együttműködést építsen ki a küldő intézménnyel.

A Europen Students’ Conference három főt delegálhat a jövő évi lindaui Nobel díjas találkozóra. Toldi Gergely és Egervári Gábor is a szerencsések között van. Az 1951 óta megrendezett eseményen Nobel díjas professzorok találkoznak fiatal kutatókkal, és vitatják meg egy-egy tudományterület aktuális kérdéseit, legfrissebb felfedezéseit. Az ifjú kutatók számára a tudományos témák mellett az is rendkívül inspiráló, hogy személyesen találkozhatnak az adott terület legjobbjaival.

Toldi Gergely győztes pályamunkájával az egyetemi Tudományos Diákköri Konferencián már korábban megszerezte az első helyet. Vizsgálódásának területe a preeclampsia immunológiai háttere. A preeclampsia egy a terhesség során kialakuló betegség, amelynek a pontos mechanizmusát egyelőre nem ismerjük. Az eredmények azonban igazolják, hogy az immunrendszer egyik sejttípusának zavara hozzájárul a betegség létrejöttéhez. Ezek az eredmények tehát elősegítik a preeclampsia kialakulásának közelebbi megértését, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a jövőben korábban felismerésre kerüljön a kórkép a terhesség során, illetve elképzelhető, hogy a kezelés terén is hasznosíthatóak lesznek az adatok.

Egervári Gábor a hematológia – onkológia szekció legjobbja lett. Témájával ő is első helyezett volt az egyetemi Tudományos Diákköri Konferencián. A daganatos betegségek kialakulásában és fennmaradásában sok esetben alapvető szerepe van a sejtek növekedését és osztódását, valamint fehérjetermelését szabályozó útvonalak zavarainak. Utóbbinak egy fontos láncszeme az ún. riboszómális S6 fehérje. Gábor és munkacsoportja elsőként figyelte meg, hogy ez a fehérjetípus fokozottan aktív az osztódó tumorsejtekben. Eredményeik felvetik az S6 aktivitás gátlásának lehetséges jövőbeni alkalmazását bizonyos tumorfajták terápiájában.

Toldi Gergely és Egervári Gábor