Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke 2006. augusztus 23-án a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezte szakmai program részeként látogatást tett a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján. Kíséretében volt a szervezet elnöke, dr. Edvi Péter is.

A bő egy órás esemény a klinika könyvtárában indult, ahol dr. Tulassay Tivadar professzor, a Klinika igazgatója, Egyetemünk rektora köszöntötte a magas rangú vendéget, majd általános ismertetést adott a Klinika múltjáról és jelenéről. Ezután néhány kiemelt tevékenységi kör konkrét és tömör bemutatása következett: dr. Machay Tamás igazgatóhelyettes professzor az újszülött ellátásról, annak társadalmi meghatározottságáról, dr. Verebély Tibor professzor a Klinikán folytatott, európai akkreditációval rendelkező gyermeksebészetről beszélt. Dr. Szabó Attila adjunktus a veseátültetésekről adott átfogó képet, majd dr. Szőnyi László adjunktus a májbetegségek kezeléséről, a májátültetésekről szólt; említette, hogy a veleszületett anyagcsere megbetegedéseket kimutató vizsgálatokat az eddigi négy helyett több mint húsz kórképre fogják a közeljövőben kiterjeszteni. Dr. Kovács Lajos egyetemi tanársegéd az osztrák együttmÚködéssel megoldott tüdőátültetésekről, dr. Pászthy Bea klinikai főorvos asszony pedig a gyermekpszichiátria fontosságáról beszélt és a lelki betegségek társadalmat veszélyeztető elszaporodására hívta fel a figyelmet. Dr. Vásárhelyi Barna a Klinika kutatási célkitÚzéséről és eredményeiről adott rövid ismertetést.
A bemutatkozást dr. Cserháti Endre ny. egyetemi tanár zárta a Klinika történetét szemléltető archív iratok és tárgyak ismertetésével. A régi emlékkönyvbeírásokat, az 1852-ből származó „SZMSZ”-nek tekinthető igazgatói utasítást az államelnök különös érdeklődéssel lapozgatta, majd elismerően szólt a megjelentekhez és elmondta, azon fog munkálkodni, hogy a gyermekekkel való törődést az ország legfontosabb feladatai közé emelje.

Sólyom László elnök ezt követően meglátogatta az intenzív, az újszülött intenzív valamint az újszülött sebészeti osztályokat, ahol a Klinika magas színvonalú gyógyító-ellátó tevékenységét a gyakorlatban is megtekinthette.

A látogatás végén Sólyom László beírt a klinika emlékkönyvébe, majd távozásakor a Klinika egy kis betege virágcsokorral köszönt el tőle betegtársai és a Klinika nevében.